Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Από που πήραν τα ονόματά τους οι δημοφιλείς web browsers;



O Martin Beeby, εργαζόμενος στη Microsoft, έγραψε ένα κείμενο κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία των ονομάτων των browsers.
Αναρωτιόσασταν πως πήρε το περίεργο όνομά του για παράδειγμα ο Mozilla Firefox; 
Αν και σε ορισμένα κάνει απλώς εικασίες, το κείμενο έχει ωστόσο πολύ ενδιαφέρον.

Internet Explorer
Πρόκειται για τον ''Εξερευνητή του Διαδικτύου'', και όταν δημιουργήθηκε το 1995 ήταν η πιο προφανής επιλογή ονόματος.

Netscape Navigator
Από τους παλιούς και ξεπερασμένους browsers ο ''πλοηγός'' που μας έβαζε στο διαδίκτυο, έχει και αυτός ένα αρκετά ξεκάθαρο όνομα...

Mozilla Firefox
Η προέλευσή του πρώτου  εντοπίζεται στον συνδυασμό των λέξεων Mosaic και Godzilla (το γνωστό Γιαπωνέζικο τέρας) και δόθηκε στην αρχή στον Netscape Navigator καθώς τότε θεωρούνταν ως ο «φονιάς του Mosaic».
Όσο για το Firefox, το πρώτο του όνομα ήταν Phoenix, δηλαδή Φοίνικας, το μυθικό πουλί που αναγεννιόταν από τις στάχτες του.
Στην πορεία λόγω προβλημάτων με τα πνευματικά δικαιώματα το έκαναν Firebird και κατέληξαν στην πορεία στον Firefox, που στην πραγματικότητα είναι ένα δεύτερο όνομα για το κόκκινο πάντα (βλ. φώτο) που καμία σχέση δεν έχει με το μυθικό πουλί αλλά ούτε και με αλεπού, όπως ίσως θα φαντάζονταν οι περισσότεροι!
image43

Safari
Κάτι ανάλογο ισχύει με την περίπτωση του Explorer και του Navigator, ενώ γνωστή είναι η λογική της Apple να δίνει στα λειτουργικά της συστήματα ονόματα αιλουροειδών (Panther, Tiger, Snow Leopard, Lion κ.α.), ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος για την ακριβή πηγή προέλευσης του ονόματος.
Η επικρατέστερη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από έναν δίσκο των Beach Boys με τίτλο ''Surfin' Safari'' και στηρίζεται από το γεγονός ότι και το blog της Webkit (της μηχανής που χρησιμοποιεί ο Safari) έχει ονομαστεί Surfin' Safari.

Opera
Οι άνθρωποι του Opera έχουν ήδη δώσει τις εξηγήσεις τους για την επιλογή του ονόματος: ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι η λέξη ''Όπερα'' είναι γνωστή και αναγνωρίσιμη στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Ο δεύτερος, επειδή η ''Όπερα'' έχει συνδεθεί ως έννοια με την ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές.

Chrome
Έπειτα από αναποτελεσματικές  ψηφοφορίες το προσωρινό όνομα καθιερώθηκε επειδή:
Το είχαν συνηθίσει οι σχεδιαστές του,
Το είχαν συνδέσει με την ταχύτητα, που ήταν βασικό ατού του browser.
Η φιλοσοφία του browser ήταν εστιασμένη στο περιεχόμενο και προσπαθούσε να διατηρήσει όσο το δυνατό πιο λιτό το περιβάλλον χρήσης. Στην ορολογία των designer η λέξη "chrome" αναφέρεται στα μέρη του browser εκτός της ιστοσελίδας – τις μπάρες, τα tabs και τα κουμπιά. Το βασικό σύνθημα των ανθρώπων της Google ήταν το "Content, not chrome" κάτι που τους οδήγησε στο να θεωρήσουν, τελικά, σωστό το να κρατήσουν τουλάχιστον τη λέξη "Chrome" ως το ίδιο το όνομα του browser.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου