Κυριακή 8 Απριλίου 2012

     Και η μέρα της Εφηβείας ...Ήρθε!!!
  
    Αν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στο τι είναι εφηβεία ως ορισμός θα λέγαμε πως είναι 
 η αναπτυξιακή περίοδος μεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής με περίοδο έναρξης τις μεταβολές της
φυσιολογίας, της ήβης και αποκορύφωση την απόκτηση του ενήλικου ρόλου και το σχηματισμό προσωπικής ταυτότητας.
Η εφηβική ηλικία ωστόσο χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα ενός ατόμου.
  • Σωματικό : τα παιδιά , οι έφηβοι πλέον καταλαβαίνουν διαφορές στο σώμα τους και επιπλέον αναπτύσσεται και η αναπαραγωγική ικανότητα.
  • Ψυχολογικό : υπάρχει η τάση προς αυτονόμηση  και να κλείνονται στον εαυτό τους.
  • Συναισθηματικό : κυριαρχεί ο θυμός, η απογοήτευση, η θλίψη  και η οργή.
  • Κοινωνικό : οι έφηβοι επηρεάζονται από συνομηλίκους  καθώς πιστεύουν πως μόνο αυτοί τους καταλαβαίνουν και μπορούν να τους δώσουν σωστές συμβουλές.
      
 Οι γονείς λοιπόν εκεί κάπου σε όλη αυτή κατάσταση συνειδητοποιούν πως έχουν ένα άλλο παιδί.

      Συχνά τρομάζουν, νιώθουν άγχος καθώς βλέπουν αλλαγές από τις σχολικές επιδόσεις , πως δεν τους σέβονται πια όσο πριν την είσοδο τους στην εφηβεία, τα κορίτσια πλέον βάφονται και προσέχουν το ντύσιμό τους ενώ τα αγόρια γυμνάζονται και φλερτάρουν με τα κορίτσια.Ο φόβος όμως των γονέων μετατρέπεται σε θυμό και οργή στους εφήβους.Οι γονείς λοιπόν αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι κάποια απλά πράγματα για να δείξουν στα παιδιά τους ότι είναι δίπλα τους.Θα πρέπει να τους παρέχουν υποστήριξη  και να τους δίνουν αγάπη δείχνοντας τους πως είναι "εκεί" σε κάθε τους πρόβλημα και σε κάθε τους ανάγκη.Οφείλεται να τους θέτουν όρια αφήνοντας τους μεν  να ζήσουν και να κάνουν λάθη πάντοτε όμως με τα κατάλληλα όρια και μέτρα.Τέλος καλό θα ήταν να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και να παραθέτουν τους ίδιους τους τους εαυτούς  κάνοντας τα παιδιά να σκεφτούν τα δικά τους λάθη και τι θα έκαναν αν είχαν βρεθεί οι ίδιοι σε αυτήν τη θέση.
             Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω με αυτό το άρθρο πως δεν υπάρχουν τέλειοι   γονείς ούτε εγχειρίδιο καλού γονέα. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν  οι γονείς είναι πως πρέπει να δείχνουν ωριμότητα στις αντιδράσεις των εφήβων  και η  μόνη δουλειά τους είναι να ενημερώνονται με θέματα που αφορούν την εφηβική ηλικία , το παν είναι ενδιαφέρον και κατανόηση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου