Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

23 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Έχει καθιερωθεί από την UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο η 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Αφορμή ήταν ο θάνατος του Miguel de Cervantes, αλλά και του William Shakespeare στην ίδια ημερομηνία.

Η γιορτή του βιβλίου λειτουργεί ως ένα πολύ σημαντικό έθιμο στην Ισπανία, όπου κάθε 23 Απριλίου, γιορτή του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου, εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», κατά την οποία οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε αγοραστή βιβλίων!

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.
Στην Αθήνα, για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα λειτουργήσει ανοιχτή ημερίδα, κατά την οποία θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην τυπογραφική μονάδα των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο κτίριο της οδού: Αγ. Ειρήνης 17, στο Μοναστηράκι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός βιβλίου: στοιχειοθεσία, ψηφιακή εκτύπωση και τη χειροποίητη βιβλιοδεσία! Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθούν ομιλίες και αναγνώσεις, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελληνο - Ισπανική συνάντηση: Ποιήματα και Αστυνομικό μυθιστόρημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου