Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Βρέθηκαν για πρώτη φορά οστά φυτοφάγου δεινόσαυρου στην Ανταρκτική



Ερευνητές από την Αργεντινή ταυτοποίησαν για πρώτη φορά υπολείμματα φυτοφάγων δεινόσαυρων στην Ανταρκτική.

Η αργεντίνικη ερευνητική ομάδα εκτιμά πως αυτοί οι μεγαλόσωμοι σαυρόποδοι δεινόσαυροι ή αναπτυγμένοι τιτανόσαυροι ήταν διαδεδομένοι στη διάρκεια της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου (66-100 εκατομ χρόνια πριν).
Η νέα μελέτη δείχνει πως οι γιγαντιαίοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι περιπλανιόντουσαν στην Ανταρκτική πριν εμφανιστούν εκεί οι πιγκουίνοι. Η νέα ανακάλυψη αναφέρεται στο γερμανικό περιοδικό Naturwissenschaften.

Η νέα ανακάλυψη είναι μοναδική γιατί μέχρι σήμερα η παρουσία σαυροπόδων, ενός από τα πιο διαφοροποιημένα και γεωγραφικά εξαπλωμένο είδος φυτοφάγων δεινόσαυρων, είχε επιβεβαιωθεί σε κάθε γωνιά ηπειρωτικής γης εκτός της Ανταρκτικής.
Μολονότι και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις δεινοσαύρων έχουν γίνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Ανταρκτική ειδικά στην περιοχή James Ross Basin, η ανίχνευση υπολειμμάτων σαυροπόδων γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή.

ΟΙ Τιτανόσαυροι (σαυρόποδα) είχαν μακριές ουρές και λαιμούς, έφθαναν σε μήκος τα 33 μέτρα και έζησαν πριν 70 εκατομ. χρόνια με 150 είδη τους να περιφέρονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Στην Κρητιδική περίοδο εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι πλην των πουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου