Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Χώρες με αυστηρούς περιορισμούς ένδυσης


Ο τρόπος ντυσίματος διαφέρει από χώρα σε χώρα! Οπότε πριν ετοιμάσετε βαλίτσες για τον επόμενο διεθνή προορισμό, καλό θα ήταν να έχετε γνωση σχετικά με το τι απαγορεύεται να φορέσετε και τι όχι και σε ποιό σημέιο του πλανήτη.Σε κάποιες χώρες υπάρχει η λεγόμενη "fashion police" η οποία δεν σχετίζεται με τη μόδα και τις τάσεις της (αν αυτό φανταστήκατε), αλλά με πρόστιμα ή και αυστηρές ποινές.Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε χώρες οι οποίες έχουν τους αυστηρότερους dress code νόμους στον πλανήτη και απευθύνονται σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες.Δείτε και μόνοι σας:

Γαλλία:
Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία η απαγόρευση της μπούρκας, πράγμα που σημαίνει ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός της χώρας, συγκεκριμένα οι γυναίκες, απαγορεύεται στο εξής να κυκλοφορούν με το παραδοσιακό μουσουλμανικό φόρεμα niqab και τη μπούρκα. Στο εξής, σε περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν υπακούσει και γίνει αντιληπτή από κάποιον αστυνομικό, εκείνος έχει το δικαίωμα να της ζητήσει αφαίρεση της μπούρκας και μαζί, να τη συνοδεύσει στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Το πρόστιμο είναι 150 ευρώ για όσες γυναίκες συλληφθούν για πρώτη φορά να παραβιάζουν το νόμο. Υπολογίστε όμως, ότι το πρόστιμο ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ για τους άντρες που πιέζουν τη γυναίκα τους να κυκλοφορεί με μπούρκα και niqab.

Σαουδική Αραβία:
Εδώ περνάμε στην αντίπερα όχθη καθώς οι γυναίκες απαγορεύεται να δείξουν έστω κι ένα εκατοστό από το δέρμα τους, πράγμα που σημαίνει ότι αγνοούν τι σημαίνει μίνι ή η πλάτη έξω. Κυκλοφορούν μόνο με τις παραδοσιακές ενδυμασίες niqab και abaya στους δημόσιους χώρους, ρούχα τα οποία καλύπτουν εντελώς το σώμα. Επιπλέον, όλες οι γυναίκες για να κυκλοφορήσουν δημόσια πρέπει να συνοδεύονται από έναν άντρα. Όμως ακόμα και οι άντρες έχουν περιορισμούς στην ενδυμασία τους, καθώς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με ρούχα που έχουν ντεκολτέ.

Βόρεια Κορέα: 
Μια από τις λιγότερο επισκέψιμες χώρες στον πλανήτη, η Βόρεια Κορέα, μπορεί να μη διαθέτει τουριστικές ατραξιόν, διαθέτει όμως κυβερνητικό νόμο σχετικά με το μήκος που πρέπει να έχει στα μαλλιά του ένας άντρας! Συγκεκριμένα, οι άντρες πρέπει να ψαλιδίζουν τα μαλλιά τους κάθε 15 ημέρες, με το νόμο να δείχνει επιείκεια μόνο στους ηλικιωμένους, στους οποίους επιτρέπεται να μακραίνουν αρκετά τα μαλλιά τους προκειμένου να καλύψουν σημεία στα οποία έχουν κάνει φαλάκρα. Σχετικά με το dress code των γυναικών, απαγορεύεται να κυκλοφορούν με παντελόνι, ενώ αν κάποια συλληφθεί να παραβιάζει το νόμο, τη στέλνουν για τιμωρία σε κάποιο στρατόπεδο εργασίας προκειμένου να τα ξεχάσει εντελώς.

Σουδάν:
«Ποτέ χωρίς τη φούστα μου», λένε στο Σουδάν οι γυναίκες, αφού αν συλληφθούν να φορούν παντελόνι τιμωρούνται με μαστίγωμα και μαζί τους επιβάλλεται ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο. Οι νόμοι εδώ είναι ιδιαίτερα αυστηροί και για τα δύο φύλα. Για παράδειγμα, υπάρχει νόμος που προβλέπει την απαγόρευση make up στους άντρες: αν ένας αστυνομικός διαπιστώσει ίχνη πούδρας στο πρόσωπο του άτυχου Σουδανού, μπορεί να τον συλλάβει.

Μπουτάν:
Το φτωχό αυτό έθνος των Ιμαλάϊων, που είναι αγαπημένος προορισμός των ορειβατών(trekkers) και των ταξιδιωτών που αναζητούν την περιπέτεια, έχει επιβάλλει στους κατοίκους του ένα ιδιαίτερα αυστηρό dress code. Συγκεκριμένα, στους δημόσιους χώρους οι άντρες πρέπει να κυκλοφορούν φορώντας το gho, μια ρόμπα που φτάνει μέχρι το γόνατο, ενώ οι γυναίκες πρέπει να φορούν ένα κιμονό μέχρι τον αστράγαλο, γνωστό και σαν kira. Το dress code της χώρας είναι πιο παλιό και από το ίδιο το βασίλειο του Μπουτάν-δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα. Είναι γνωστό με την ονομασία Driglam Namzha και περιλαμβάνει κώδικες ενδυμασίας αλλά και συμπεριφοράς σε δημόσιους χώρους τους οποίους πρέπει όλοι οι κάτοικοι να τηρούν ευλαβικά.
Σιάφαρη Λυδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου