Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πέντε προτάσεις για ευχάριστο πρωινό ξύπνημα με υγεία


Φυσικό ξύπνημα
Κοιμάστε με κλειστά ή ανοιχτά παντζούρια; Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες είναι καλύτερα να ξυπνάς με φυσικό τρόπο, από το φως του ήλιου. «Το πρωινό φως μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της μελατονίνης -ορμόνης του ύπνου- στον οργανισμό σου. Αντιθέτως, μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, η οποία σου παρέχει ενέργεια» λέει η Lynette James, από το Ερευνητικό Κέντρο Υπνου του Surrey, και συνεχίζει: «Το ξύπνημα με φυσικό φως μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου για το υπόλοιπο της ημέρας».

Πρωινό ξύπνημα με βραστό νερό
Μόλις σηκωθείς στα πόδια σου, βάλε στην κατσαρόλα περίπου τρία ποτήρια νερό και ζέστανέ το ελαφρώς. «Κατά τη διάρκεια που κοιμάσαι μπορείς να χάσεις μέχρι κι ένα λίτρο νερό από την εφίδρωση του σώματός σου. Αυτό μπορεί να σου επιφέρει δυσκοιλιότητα και λήθαργο το πρωί» λέει η ειδική στην ενυδάτωση Susan Shireeffs, από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν. Η συμβουλή της είναι να πιεις νερό το πρωί, το οποίο να είναι στη θερμοκρασία του σώματός σου. «Θα το απορροφήσεις πιο εύκολα και θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια ακόμα κι από την καφεΐνη» λέει η Shireeffs.

Φτιάξε φυσικό χυμό πορτοκάλι
«Είναι μία καλή ευκαιρία να ενεργοποιήσεις τον πυρήνα του σώματός σου. Σφίξε την κοιλιά σου προς τα μέσα και κρατήσου σε αυτήν τη θέση 10". Ξεκουράσου 10" κι επανάλαβε. Συμπλήρωσε 4 επαναλήψεις. Σφίξε τους κοιλιακούς σου, σαν να ήθελες με αυτούς να στύψεις ένα πορτοκάλι που βρίσκεται κάτω από τον αφαλό σου» λέει ο personal trainer Scott Tudge. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου. Ταυτόχρονα, θα ενεργοποιήσεις περισσότερες μυϊκές ίνες στο σώμα σου, με αποτέλεσμα να καις θερμίδες από το πρώτο βήμα της ημέρας.

Μασάζ στην ντουζιέρα
Τα δάχτυλά σου δεν είναι μόνο για να ικανοποιούν τους άλλους αλλά και σένα. «Ξεκινώντας τη μέρα σου με ένα ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι σου, κατά τη διάρκεια του ντους, απελευθερώνεις ενδορφίνες, οι οποίες διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματός σου και βοηθούν στην ανασυγκρότηση των τριχών του κρανίου σου» λέει ο David Nickel, συγγραφέας του Acupressure for Athletes. Χάιδεψε απαλά το κρανίο σου για πέντε λεπτά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αργό ρυθμό. Για το επόμενο πεντάλεπτο ενάλλασσε το νερό από ζεστό σε κρύο, για να διώξεις το γαλακτικό οξύ από τον οργανισμό σου.

Να προτιμάς τσίχλα κανέλας
Η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά και το αντίθετο είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορείς να απολαύσεις. Είναι όμως κι αυτός χρόνος, τον οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journalέδειξε ότι μασώντας μία τσίχλα κανέλας χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια που βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο μπορείς να αυξήσεις την εγρήγορσή σου και ταυτόχρονα να μειώσεις την όποια απογοήτευση έχεις στο μυαλό σου. «Για να μειώσεις το στρες σου, άκου κι ένα cd με αργό ρυθμό» συμβουλεύει ο ψυχολόγος των σπορ, Κώστας Καραγεωργής.
Σιάφαρη Λυδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου