Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Χορού




Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-ΖορζΝοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Συγγραφέας του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού αυτής της χρονιάς είναι ο διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος Βέλγο - μαροκινός χορογράφος, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι.
Ο διάσημος Βέλγο-μαροκινός χορογράφος(γνωστός και στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες εμφανίσεις του στην χώρα μας) είναι ο συγγραφέας του εφετινού μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού η οποία εορτάζεται στις 29 Απριλίου. Ο εν λόγω εορτασμός, θεσπίστηκε το 1982 από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο σκοπός του μηνύματος, είναι να γιορτάζεται ο χορός ως μια μορφή τέχνης χωρίς σύνορα που υπερβαίνει όλα τα πολιτικά, πολιτιστικά κι εθνικά όρια ενώνοντας τους ανθρώπους μέσα από την κοινή γλώσσα τους.
«Μέσα στον χρόνο, μέσα στους αιώνες, αυτό που διαρκεί είναι κυρίως η Τέχνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι. Και συνεχίζει: « Η Τέχνη μοιάζει να είναι όλα όσα αφήνει η ανθρωπότητα στους κληρονόμους της- ή μέσα από τα κτίρια και τα βιβλία ή τους πίνακες ζωγραφικής ή την μουσική. Η μέσα από την κίνηση, ή τον χορό. Υπ΄αυτή την έννοια, βλέπω τον χορό ως το πιο σύγχρονο, το πιο ενημερωμένο μάθημα ιστορίας, καθώς βρίσκεται σε μια διαρκή σχέση με το πιο πρόσφατο παρελθόν του και μπορεί να συμβεί μόνο στο παρόν».
«Πέραν αυτού, ο χορός, κατά κάποιον τρόπο, δεν αναγνωρίζει σύνορα όπως κάνουν πολλές άλλες τέχνες. Ακόμα κι όταν ορισμένα στυλ προσπαθούν να περιορίσουν τον εαυτό τους ή να εργαστούν μέσα σ΄ένα πλαίσιο, η κίνηση της ζωής, η χορογραφία της και η ανάγκη για ροή, αυτά αναλαμβάνουν πολύ γρήγορα τα ηνία, επιτρέποντας σε ορισμένα στυλ να σμίγουν με άλλα. Τα πάντα εμπλέκονται με τα πάντα, φυσικά, κι ο χορός εγκαθίσταται μόνο στον χώρο που ανήκει-σ΄αυτόν του αενάως μεταβαλλόμενου παρόντος».

1 σχόλιο: