Κυριακή, 8 Απριλίου 2012


ΝΗΣΤΕΙΑ: μετέτρεψε την σε δίαιτα εύκολα!

Η νηστεία της Σαρακοστής, που ήδη ξεκίνησε, είναι καλή ευκαιρία για να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και να μπεις στο δρόμο της σωστής διατροφής και της απώλειας κιλών. Προσοχή στις υπερβολές που μπορεί να φέρουν προβλήματα υγείας και το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.
Αρχικά, θα πρέπει να κάνεις ένα διαχωρισμό στο κεφάλι σου μεταξύ της δίαιτας με στόχο την απώλεια κιλών και της νηστείας με την έννοια της περιοδικής αποχής από συγκεκριμένες ομάδες τροφών που επιβάλλει η θρησκεία. Γιατί αν ξεκινήσεις τη νηστεία με την προοπτική να χάσεις κιλά, μπορεί στο τέλος να βρεθείς με περισσότερα. Μπορεί η νηστεία να γίνει δίαιτα; Ναι! Με τον σωστό έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά. Δεν φτάνει να απέχεις από το κρέας ή το ψάρι. Υπάρχουν τροφές, όπως οι ελιές ή ο χαλβάς, που είναι μέρος της νηστείας αλλά αν το παρακάνεις με την κατανάλωσή τους, θα πάρεις κιλά.
Αντικατάστησε τις τροφές που δεν θα καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της νηστείας (γάλα, κρέας, βούτυρο) με άλλες χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης. Υπάρχουν φυσικά και τα προϊόντα σόγιας (κιμάς, γάλα) που και χαμηλή θερμιδική αξία έχουν και μπορούν να μαγειρευτούν πολύ νόστιμα.
Μην παραλείψεις τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι, χωρίς να παχαίνουν. Αντί να καταναλώσεις ακόμα ένα κομμάτι χαλβά, φάε ένα μπρόκολο, ένα φρέσκο αγγουράκι!
Μία κατηγορία τροφών που μπορεί να γίνει τροχοπέδη στη διάρκεια της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί. Οι καρποί θα πρέπει να τρώγονται ωμοί και ανάλατοι και σε ελεγχόμενες ποσότητες. Αν κάνεις κατάχρηση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής τους, θα πάρεις κιλά. Και μην νομίζεις πως ένα σακουλάκι καρύδια είναι αθώο- αντιθέτως!!!
Όσον αφορά τα λαδερά φαγητά, πρόσεξε την ποσότητα λαδιού καθώς και τον τύπο που θα χρησιμοποιήσεις. Προτίμησε το παρθένο ελαιόλαδο αλλά όχι σε υπερβολικές ποσότητες. Καλύτερα να βάλεις περισσότερη ντοματούλα στο λαδερό παρά περισσότερο λάδι.
Πες όχι στα τηγανιτά. Αντί να καταναλώσεις τηγανιτό το κουνουπίδι, προτίμησε το βραστό.
Πες ναι στα θαλασσινά και στα μαλάκια. Βέβαια, οι υπερβολές στην ποσότητα που καταναλώνεις, θα αυξήσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στον οργανισμό.
Αν νοιώσεις πως δεν χορταίνεις προσπάθησε να πιεις πολύ νερό (ίσως με μια φετούλα λεμόνι) που θα σου δημιουργήσει έστω και ένα πρόσκαιρο αίσθημα κορεσμού.
Αποφάσισε αν θα νηστέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Αν νηστέψεις την μία μέρα και τρως κανονικά την επόμενη, δεν θα δεις καμιά διαφορά στη σιλουέτα σου, ούτε φυσικά στην σωτηρία της ψυχής σου (αν για το λόγο αυτό νήστευες).
Ακολουθώντας αυτά τα μικρά, αλλά παράλληλα χρήσιμα, tips μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε περίοδο αποτοξίνωσης και καλής διατροφής!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου