Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Οι άστεγοι πεθαίνουν 30 χρόνια νεότεροι


Η έρευνα ανακάλυψε πως ένας άστεγος στη Βρετανία έχει μέσο προσδόκιμο ζωής 47 έτη έναντι 77 που έχει το υπόλοιπο του πληθυσμού. Στις άστεγες γυναίκες το προσδόκιμο πέφτει στα 43 έτη.
Η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ευθύνονται για το 1/3 των θανάτων που αφορούν τους άστεγους.
Η έρευνα δεν περιορίστηκε στους ανθρώπους που κοιμούνται στον δρόμο, αλά περιέλαβε και όσους κοιμούνται σε νυχτερινά καταλύματα, πανδοχεία ή κέντρα διημέρευσης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άστεγοι έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν απ’ ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός και πως οι θάνατοι σαν αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος είναι τρεις φορές περισσότεροι. Σύμφωνα, επίσης, με κρατικά στοιχεία, γύρω στα 70.000 παιδιά εξακολουθούν να περνάνε τα Χριστούγεννα σε προσωρινά καταλύματα ελλείψει μόνιμης κατοικίας. Το 2007 ο αριθμός τους έφθανε τα 112.000.
Η έρευνα έρχεται ενώ η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει μία έκτακτη δαπάνη 20 εκατ. λιρών για την παροχή βοήθειας σε μοναχικούς άστεγους ανθρώπους. Το πανεπιστήμιο του Sheffield που έκανε την έρευνα δήλωσε πως αν και οι καταχρήσεις αλκοόλ και ναρκωτικών συχνά οδηγούν κάποιον να μείνει άστεγος, το να είναι κανείς χωρίς σπίτι παροξύνει το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου