Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

7 ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, έχουν καταγραφεί από τους επιστήμονες χιλιάδες παράξενα πλάσματα που ζουν σε διαρκές σκοτάδι.
Η Απογραφή της Θαλάσσιας ζωής (Διεθνές κοινοπραξία εξερεύνησης των ωκεανών) κατέγραψε 5.722 είδη που ζουν σε βάθη μεγαλύτερα των 1000 μέτρων. Πολλά από αυτά ζουν σε παγωμένες περιοχές βάθους 5 χιλιομέτρων, όπου η πίεση θα μπορούσε να συντρίψει ανθρώπινο σώμα.
Συνολικά, εντοπίστηκαν 17.650 είδη που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη των 200 μέτρων, όπου το φως διαπερνά με δυσκολία και η φωτοσύνθεση παύει να είναι δυνατή.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε 7 από αυτά τα σπάνια ψάρια. Μερικά από αυτά, θα σας τρομάξουν και μερικά θα σας κάνουν να χαμογελάσετε με την εμφάνισή τους.

  1. Pacific Barreleye: το περίεργο φυσικά είναι ότι το κεφάλι του είναι διαφανές. Μοιάζει με το cockpit ενός αεροπλάνου. Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το 2004 ενώ ήταν ήδη γνωστό από το 1939 αλλά για πρώτη φορά κατάφεραν να το αιχμαλωτίσουν εδώ και λίγα χρόνια. Έχει μήκος 15 εκατοστά.



      2. Bathysaurus: Μπορεί να το συναντήσετε, κάτι που δεν ευχόμαστε βέβαια σε τροπικές και υποτροπικές παγκόσμιες θάλασσες σε βάθος μεταξύ 600 & 3500 μέτρων. Το μήκος του είναι 50-65 εκατοστά.


        3. Viperfish: είναι ένα αρπακτικό ψάρι που ζει  βαθιά στους ωκεανούς. Την ημέρα μπορεί να το βρείτε από 500 έως και 2500 μέτρα κάτω από την ωκεάνια επιφάνεια. Την νύχτα κολυμπά σε πιο ρηχά νερά διότι η τροφή είναι περισσότερη. Τρώει συνήθως καβούρια και μικρά ψάρια. Φτάνει συνήθως μέχρι 30 εκ. αλλά γίνονται και αναφορές για Viperfish 2 μέτρων!

        4. Deep sea anglerfish: Το ψάρι αυτό είναι ένα από τα πιο παράξενα που υπάρχουν στην θάλασσα. Είναι επίσης ένα από τα πιο γνωστά πλάσματα του βυθού. Είναι ένα άπω τα περίπου 200 είδη Anglerfish που βρίσκονται στο σύνολο των ωκεανών του κόσμου. Το περίεργο αυτό ψάρι παίρνει την ονομασία του από την επιμήκη ραχιαία σπονδυλική στήλη, που υποστηρίζει ένα όργανο που παράγει φως γνωστό ως photophore. Μετά από μια χημική διαδικασία γνωστή και ως βιοφωτισμός, μπορεί να παράγει μπλε-πράσινο φως το οποίο χρησιμοποιεί ως θέλγητρο αλιείας, κουνώντας το πέρα δώθε για να προσελκύσει το θήραμά του.

        5. Piglet Squid: Επισήμως γνωστό Helicochrancia Pfefferi: Κατά την διάρκεια των μαθημάτων στο τμήμα Open Ocean Plankton Class, οι ερευνητές του Cabrillo Marine Aquariym, συνέλεξαν ένα ζωντανό είδος καλαμαριού γνωστό και ως " γουρουνάκι καλαμαράκι ".
Το μέγεθός του είναι σαν ενός μικρού αβοκάντο και ζει στα βαθιά νερά των ωκεανών. Το σώμα αποτελείται από ένα μεγάλο χωνί με μικρό κουπί σαν πτερύγια. Έχουν μικρά πλοκάμια πάνω από τα μάτια τους. Η χοάνη δεν έχει βαλβίδες, αλλά περιέχει ένα ραχιαίο μαξιλάρι με τρεις θηλές και τα όργανα. Το μέσο μέγεθος των ενηλίκων είναι 100mm.

         6. Japanese Spider crab: η Ιαπωνική καβουρομάνα.Macrocheira kaempferi, είναι  ένα είδος θαλάσσιου καβουριού που ζει στα θαλάσσια νερά γύρω από την Ιαπωνία. Έχει το μεγαλύτερο πόδι από κάθε αρθρόποδα, το οποίο φτάνει μέχρι και 3,8 μέτρα και ζυγίζει μέχρι 19 κιλά. 

         7. Tongue Eating Louse ή Cymothoa exigua: Είναι ένας τύπος παρασιτικού ισοπόδου με ένα πολύ ασυνήθιστο τρόπο ζωής. Αφού μπει στο στόμα ενός Spotted Rose Snapper, αυτόματα προσκολλάται  στην βάση της γλώσσας του και αντλεί τροφή από το πιπίλισμα του αίματος του. Τελικά το ψάρι ατροφεί, η γλώσσα του συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα της χρόνιας απώλειας αίματος, και σε κάποιο σημείο το Cymothoa αντικαθιστά την γλώσσα του.Το ψάρι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το παράσιτο ακριβώς όποιος μια κανονική γλώσσα. Συνήθως το μήκος του είναι 3 με 4 εκατοστά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου