Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Προσθετικό χέρι κινείται με τη σκέψη!!!


Tο προσθετικό χέρι του Τζέσι Σάλιβαν είναι τόσο «έξυπνο» ώστε κινείται με τη σκέψη!

Οι ειδικοί που του το τοποθέτησαν, το έκαναν ώστε να ελέγχεται με τη σκέψη ενώνοντας τα νεύρα του ακρωτηριασμένου μέλους του με τους μυς στο στέρνο του. Το καινούργιο προσθετικό χέρι προσφέρει επίσης στον ασθενή μεγαλύτερο εύρος κινήσεων από ό,τι ήταν δυνατόν ως σήμερα. Οταν ο Σάλιβαν σκέπτεται να κινήσει τους μυς του στέρνου του, τα σήματα που αποστέλλονται «συλλαμβάνονται» από τα νεύρα που ήταν κάποτε συνδεδεμένα με το χέρι και μεταφράζονται σε κίνηση μέσω ενός υπολογιστή ο οποίος και μεταφέρει τις πληροφορίες στο προσθετικό μέλος.

Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ο πρώτος που υπεβλήθη σε επέμβαση τοποθέτησης ενός τέτοιου «έξυπνου» προσθετικού χεριού πριν από οκτώ χρόνια ενώ συνεχίζει να υποβάλλεται σε εξειδικευμένα τεστ προκειμένου να βοηθήσει την έρευνα. Η ανάπτυξη του νέου μέλους βασίστηκε σε μελέτες που είχαν δείξει ότι έπειτα από έναν ακρωτηριασμό τα νεύρα στο ακρωτηριασμένο άκρο παραμένουν υγιή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόι των ΗΠΑ οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο προσθετικό χέρι που λειτουργεί με τη σκέψη μελετούν τώρα το πώς μπορούν διαφορετικά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των προσθετικών άκρων. Οπως ανέφερε το μέλος της ερευνητικής ομάδας Νέιτ Μπάντερσον κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σαν Ντιέγκο τον περασμένο Νοέμβριο, «αν μεταφέρουμε τα σήματα των νεύρων από το ακρωτηριασμένο άκρο στους υγιείς μυς του στέρνου, μπορούμε να τα ενισχύσουμε και με αυτόν τον τρόπο να ελέγξουμε το σύστημα κίνησης του άκρου».

Οι ερευνητές έχουν μάλιστα τελειοποιήσει το σύστημα που μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα προσφέροντας έτσι στους ασθενείς μεγαλύτερο εύρος κινήσεων σε σύγκριση με το παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τα περισσότερα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό χάνουν με την πάροδο του χρόνου τον έλεγχο των νεύρων στο σημείο του ακρωτηριασμού με αποτέλεσμα να μην παράγονται εγκεφαλικά σήματα τα οποία μετατρέπονται σε κίνηση, στην περίπτωση του κ. Σάλιβαν τα σήματα φαίνεται να γίνονται ολοένα και ισχυρότερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή στον εγκέφαλο του ασθενούς έχουν δημιουργηθεί νέα νευρικά «μονοπάτια».

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τα «έξυπνα» προσθετικά μέλη ελπίζουν ότι η νέα προηγμένη τεχνολογία θα μπορεί να προσφέρει κίνηση σε πολύ περισσότερους ασθενείς στα χρόνια που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου