Κυριακή 8 Απριλίου 2012


Πάσχα στην Κέρκυρα!



Εάν  η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για  να ταξιδέψει κανείς, τότε σίγουρα ο ιδανικός προορισμός είναι η Κέρκυρα!

Την εποχή αυτή, οι ολάνθιστες πλατείες της ντύνονται με τα γιορτινά τους, φορούν τα πιο μαγευτικά τους αρώματα και ετοιμάζονται να υποδεχτούν την μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δεν είναι άλλη από το Πάσχα.

Μόνο που στην Κέρκυρα το Πάσχα παίρνει την αίγλη που του αρμόζει. Συλλέγει τις Δυτικοευρωπαϊκές επιρροές του, γίνεται η Λαμπρή ή Λαμπριά - καθώς έτσι συνηθίζουν να το αποκαλούν οι Κερκυραίοι για να τονίσουν την λαμπρότητα της ημέρας- και ξεκινά να μαγέψει τους χιλιάδες επισκέπτες της, που έρχονται από όλο τον κόσμο για να βιώσουν από κοντά το ιδιαίτερο αυτό γεγονός.

Την Κυριακή του Πάσχα, νωρίς το πρωί κάθε εκκλησία, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι του Πάσχα τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά, για να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι στην κρεατοφαγία μετά από 40 μέρες νηστείας και αφήνουν τον οβελία για την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

              Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης, όπου ο ιερέας ασπάζεται όλο το εκκλησίασμα και το εκκλησίασμα ασπάζεται το Ευαγγέλιο και το χέρι του. Με επισημότητα τελείται στις 6:00 μμ στη Γαρίτσα η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως και στο προάστιο Ποταμός η συνλιτάνευση των εικόνων της Αναστάσεως και της Παναγίας της Δημοσιάνας, που ξεκινούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες για την τέλεση της πιο παλιάς λιτανείας του νησιού, μετά από 5 εβδομάδες, της λιτανείας του Ποταμού. 

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι σίγουρα το πιο φαντασμαγορικό στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου