Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου


Ο ιταλικός κινηματογράφος έχει την τιμητική του στο Φεστιβάλ-γιορτή «La Festa del cinema italiano», που διεξάγεται από τις 19 έως τις 25 Απριλίου, στους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Έλλη», με σύγχρονες ιταλικές ταινίες που δεν προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης - η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου- είναι ο κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο οποίος σημειώνει: «Οι 26 ταινίες που θα προβληθούν είναι από καινούργιες έως ολοκαίνουργιες. Ανήκουν στην τελευταία τριετία της ιταλικής παραγωγής. Δεν μας τις έφερε κανένας διανομέας στην Ελλάδα και αποφασίσαμε να τις φέρουμε εμείς».

Η τελετή έναρξης




Η πρώτη προβολή του «Ιντεάλ» είναι συμβολική, αφού θα παρουσιάσει την ταινία «Appartamento ad Atene» («Διαμέρισμα στην Αθήνα»), του νέου σκηνοθέτη Ρουτζέρο Ντι Πάολα, ο οποίος θέλησε να ασχοληθεί με ταινία ελληνικού θέματος, στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά και, μάλιστα, θα παραστεί στην πρεμιέρα. Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στην Αθήνα της Κατοχής, το 1942, με πρωταγωνιστές την μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιό Λάουρα Μοράντε και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, σε μια ερμηνεία διεθνούς επιπέδου. Παράλληλα, ο κινηματογράφος «Έλλη» θα παρουσιάσει τις διαφορετικού ύφους και είδους ταινίες: «La donna della mia vita» («Η γυναίκα της ζωής μου») του Λούκα Λουτσίνι -με τον Αλεσάντρο Γκάσμαν, γιό του αείμνηστου Βιττόριο, και τη Στεφάνια Σαντρέλι, και το «L’ uomo che verra» («Ο άνθρωπος που θα 'ρθει») του Τζόρτζιο Ντιρίτι.

Οι εκπλήξεις

Το «Tuttoitalia» επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις και, με στόχο να συστήνει κάθε χρόνο στο ελληνικό κοινό και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα της σύγχρονης ιταλικής κινηματογραφίας, θα ξεκινήσει με τον Νικόλα Βαπορίδη, τον Έλληνα σταρ που διαπρέπει στην Ιταλία και αποκαλείται «Il divo delle ragazzine» («Ο θεός των κοριτσιών»). Επίσης, η κινηματογραφική «festa», μέσω γνωστών ιταλικών εστιατορίων της Αθήνας, θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει και να απολαύσει την ιταλική κουζίνα σε ειδικές τιμές, μετά την προβολή των ταινιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου