Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΦΥΣΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ ΑΥΓΩΝ

Το Πάσχα πλησιάζει και ένα από τα πατροπαράδοτα έθιμα του,είναι το βάψιμο των αυγών. Υπάρχουν πολλές χρωστικές  ουσίες που κυκλοφορούν στα καταστήματα .Φέτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικούς φυσικούς τρόπους για το βάψιμο των αυγών σας.Με υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε διάφορα χρώματα.

         Υλικά 
  • Ξύδι
  • Αυγά
  • Τουλουπάνι ή γάζες
  • Συρματάκια για το δέσιμο
  • Αλάτι
Διαφορά χρώματα 

Κόκκινο 
*Βράζουμε μαζί με τα αυγά  πολλές φλούδες από κόκκινο κρεμμύδια.
* Χρησιμοποιούμε χυμό ροδιού

Πορτοκαλί
*Βράζουμε μαζί με τα αυγά φλούδες από κίτρινο κρεμμύδι 

Κίτρινο
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά λεμόνι ή πορτοκάλι 
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά κορυφές από καρότο 
*Βράζουμε μαζί με τα αυγά σπόρους σέλινου 
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά κύμινο 

Κίτρινα-Καφέ
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά σπόρους από άνηθο

Καφέ
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά στιγμιαίος καφές
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά τσόφλια από  καρυδιά

Κίτρινο-Πράσινο
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά φλούδες από πράσινα μήλα 

Πράσινο
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά φύλλα από Σπανάκι

Γαλάζιο
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά φύλλα από κόκκινο λάχανο 

Βιολετί
* Βράζουμε μαζί με τα αυγά άνθη βιολέττας

Ροζ
*Παντζάρια, νωπά ή κονσερβοποιημένα
*Χυμό μούρων

Διαδικάσια 

Φλούδες κρεμμυδιού
 1. Τυλίξτε τις φλούδες σε όλο το το αυγό καλύπτοντας το.Τυλίξτε τα αυγά σφιχτά με τουλουπάνι ή γάζα. Αυτό κρατά την φλούδα κοντά στο περίβλημα. Τέλος ασφαλίστε δένοντας με συρματάκι ώστε να μην φύγει η γάζα από το κάθε αυγό.

2. Βάλτε τα τυλιγμένα αυγά σε ένα τέταρτο νερό που βράζει με δυο κουταλιές της σούπας ξύδι.Τα βράζετε για 20 λεπτά.

3. Αφαιρέστε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν. Μετά ξετυλίξτε τα.

4. Εναλλακτικά,μπορείτε να αφήσετε έτοιμα βρασμένα αυγά για μία ολόκληρη νύχτα μέσα σε μια κατσαρόλα που θα περιέχει  2 λίτρα νερό, 2 κιλά φλούδες από κρεμμύδι, 1 / 4 φλιτζάνι ξύδι, και 1 / 4 φλιτζάνι αλάτι.

Λάχανο:
Βράστε ένα λάχανο σε δυο λίτρα νερό για 30 λεπτά. Προσθέστε 4 κουταλιές σούπας αλάτι και 4 κουταλιές ξύδι. Αφήνουμε  για ένα λεπτό περίπου τα ήδη βρασμμένα αυγά για ωχρό χρώμα. 

Καφές: 
Βράζουμε τα αυγά.Σε μια κατσαρόλα με δυο λίτρα δυνατό καφέ, προσθέτουμε ¼ φλυτζάνι ξύδι και ¼ φλυτζάνι αλάτι.Αφήνουμε τα αυγά για μία νύχτα μέσα στην κατσαρόλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου