Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και την καρδιακή ανεπάρκεια

Τα πορτοκάλια ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.
 Όμως γνωρίζατε ότι τα πορτοκάλια περιέχουν τόσες σωτήριες για την καρδιά ουσίες όσες κι ένα φαρμακείο; Η διαλυτή φυτική ίνα (πηκτίνη) που περιέχει, λειτουργεί όπως ένα τεράστιο σφουγγάρι, που ρουφά τη χοληστερόλη από τα τρόφιμα και μπλοκάρει την απορρόφησή της - ακριβώς όπως ενεργεί και μία ομάδα φαρμάκων, γνωστών ως δεσμευτικοί παράγοντες των χολικών οξέων.
Το δε κάλιο στα πορτοκάλια ισοσταθμίζει το αλάτι διατηρώντας την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να δείξει κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό αναφορικά με τη δράση των ουσιών του πορτοκαλιού στον οργανισμό μας.
Η πηκτίνη στα εσπεριδοειδή βοηθά στην εξουδετέρωση μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται γκαλεκτίνη (galectin-3). Αυτή προξενεί «ουλές» στον καρδιακό ιστό οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συνήθως δύσκολα θεραπεύεται με τα φάρμακα. «Το 20% των Αμερικανών άνω των 50 ετών εμφανίζει υψηλά επίπεδα γκαλεκτίνης», υποστηρίζει ο Pieter Muntendam, MD, CEO στο BG Medicine, Waltham, MA. «Μελέτη που διενεργήθηκε το 2009 έδειξε ότι μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 37%».
Η πηκτίνη περιέχεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον πολτό και την ψίχα, επομένως θα λάβεις περισσότερη αν καταναλώσεις πολτοποιημένα φρούτα. Ακόμα καλύτερα, φάε ολόκληρο το πορτοκάλι σου, μέχρι και την ψίχα του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου