Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΤΑ 7 ΘΑΎΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΊΟΥ ΚΌΣΜΟΥ

Ο άνθρωπος όσο περνάνε οι δεκαετίες εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο και αυτό είναι ξεκάθαρο και από τα κατασκευάσματα του. Έτσι στον αρχαίο κόσμο είχαμε ανθρώπους που σχεδίασαν, κατασκεύασαν και τελειοποιήσανε πραγματικά οικοδομικά θαύματα τα οποία φαίνονται ακατόρθωτα ακόμα και στην δική μας εποχή,έτσι και στην δική μας εποχή υπάρχουν σύγχρονα οικοδομικά θαύματα.


            ΤΑ 7 ΘΑΎΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΊΟΥ ΚΌΣΜΟΥ


1. Η ΓΙΓΆΝΤΙΑ ΠΥΡΑΜΊΔΑ ΤΗΣ ΓΚΊΖΑΣ  
  Είναι το πιο αρχαίο από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου και το μόνο που διατηρείται μέχρι και σήμερα.Τότε που κατασκευάστηκε ήταν η πιο ψηλή κατασκευή που υπήρχε στη γη και διατήρησε αυτή την πρωτιά για 4.000 χρόνια.
   Η μεγάλη πυραμίδα κατασκευάστηκε για να γίνει ο τάφος του Φαραώ  Χούφου,που εμείς τον ξέρουμε σαν "Χέοπα". Ο τάφος ολοκληρώθηκε γύρω στο 2580 π.Χ.   





2. ΟΙ ΚΡΕΜΑΣΤΟΊ ΚΉΠΟΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΏΝΑΣ
    Είναι το πιο ξακουστό αξιοθέατο αυτής της πόλης. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα που ίσως είναι μέρος των κήπων αλλά και πάλι δεν είναι σίγουροι.Την ύπαρξη τους την γνωρίζουμε από μαρτυρίες ανθρώπων,που είναι γραμμένες σε αρχαία βιβλία, που τους είχαν δει την αρχαία εποχή.
     Οι κήποι,όπως μαρτυρούν οι περιγραφές, κατασκευάστηκαν γύρω στο 600 π.Χ μετά από διαταγή του Ναβουχοδονόσορα του Β'.Έγιναν,πιο πιθανόν, κοντά στον Ευφράτη.Αποτελούνταν από διαδοχικές αναβαθμίσεις, όπου η ψηλότερη πρέπει να είχε ύψος 40 μέτρα.Εκεί φύτρωνε κάθε είδος φυτού και δέντρου που μετάφεραν με βοϊδάμαξες σε όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας.Υπήρχε και πολύ καλό υδρευτικό σύστημα που τροφοδοτούσε τους κήπους μα νερό από τον Ευφράτη.  






3.Ο ΝΑΌΣ ΤΗΣ ΆΡΤΕΜΗΣ ΣΤΗΝ ΈΦΕΣΟ 
   Το 560 π.Χ ο Κροίσος,ο τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας μια μικρής πόλης της Μ.Ασίας, πρόσταξε να χτίσουν έναν μεγαλόπρεπο ναό στην θεά Άτρεμη,την θεά της Σελήνης και προστάτιδας των άγριων ζώων και των κοριτσιών.
    Ο ναός χτίστηκε από μάρμαρο και ασβεστόλιθο. Κάπου 120 μαρμάρινοι κίονες υποστήριζαν το κύριο τμήμα του ναού.Κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρα. Μετά την ολοκλήρωση της οροφής καλλιτέχνες διακόσμησαν το κτίριο με υπέροχες γλυπτές παραστάσεις. Στη μέση του ναού υπήρχε το μαρμάρινο άγαλμα της θεάς.Ο ναός υπήρξε από τους  μεγαλύτερους του κλασσικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα. Η βάση των θεμελίων είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79 μέτρα. 
  Το 356 π.Χ ο ναός καταστράφηκε από φωτιά.Την φωτιά την έβαλε ο Ηρόστρατος,που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να γίνει διάσημος. Κατά σύμπτωση, την μέρα της καταστροφής γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Όταν αργότερα ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Έφεσο έχτισε ξανά τον ναό εκεί όπου βρισκόταν.Από τον ναό αυτό σήμερα έχουν απομείνει κάτι ογκόλιθοι από τα θεμέλια και ένας αναστηλωμένος κίονας.





4. ΤΟ ΆΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΊΑ
    Κατά τον 5ο αιώνα οι κάτοικοι της Ολυμπίας αποφάσισαν να οικοδομήσουν έναν ναό για να τιμήσουν τον Δια.Το μεγαλόπρεπο οικοδόμημα χτίστηκε ανάμεσα στα 466 και 456 π.Χ.Κατασκευάστηκε από λίθινους ογκόλιθους και συμπαγείς κίονες.Για χρόνια μέσα στο ναό δεν υπήρχε άγαλμα του Δια,ώσπου αποφασίστηκε να γίνει και αυτό  με γλύπτη τον διάσημο Αθηναίο Φειδία.
   Ο Φειδίας με τους συνεργάτες του αρχικά έφτιαξε μία ξύλινη κατασκευή προκειμένου να λειτουργήσει σαν σκελετός του αγάλματος. Στη συνέχεια το κάλυψαν με πλάκες από ελεφαντόδοντο για να απεικονίσουν την γυμνή επιδερμίδα και του θεού και φύλλα χρυσού για τα ρούχα του. Το άγαλμα ήταν τοποθετημένο πάνω σε θρόνο με διακοσμήσεις από πολύτιμους λίθους.Όταν ολοκληρώθηκε το άγαλμα είχε ύψος 13 μέτρα και το κεφάλι του Δια σχεδόν ακουμπούσε  την οροφή.
    Το 391 μ.Χ,με την .άνοδο του Χριστιανισμού, οι Ρωμαίοι απαγόρευσαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και μετέφεραν το άγαλμα στην Κωνσταντινούπολη.Το 462 μ.Χ μια πυρκαγιά κατέστρεψε το ανάκτορο που ήταν το άγαλμα με αποτέλεσμα να χαθεί και αυτό για πάντα. Κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ η περιοχή της Ολυμπίας συγκλονίστηκε από σεισμούς. Ο ναός καταστράφηκε από κατολισθήσεις και πλημμύρες.Κάτω από την λάσπη όμως διατηρήθηκαν τα υπολείμματα, τα οποία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στις μέρες μας.Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τα ερείπια του ναού και να δουν σε ποία θέση βρισκόταν το άγαλμα.






5.ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΊΟ ΤΗΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΎ 
   Ο Μαύσωλος,από τον οποίο πήρε το όνομά του το μαυσωλείο,υπήρξε ηγεμόνας της Καρία πρωτεύουσα της οποίας είναι η ελληνική πόλη της Ιωνίας,Αλικαρνασσό.Ο Μαύσωλος,παντρεύτηκε την αδελφή του,την Αρτεμισία.Όταν απόκτησε πλούτο και δύναμη σχεδίασε έναν τάφο για εκείνον και και την βασίλισσα του.Έναν τάφο τόσο μεγαλόπρεπο που θα θύμιζε την δόξα του ανά τους αιώνες. Όμως ο  Μαύσωλος πέθανε πριν  τελειώσει το έργο του,το οποίο συνέχισε η γυναίκα του και το ολοκλήρωσε γύρω στο 350 π.Χ.
    Οι στάχτες του βασιλικού ζεύγους τοποθετήθηκαν μέσα σε χρυσά αγγεία στον ταφικό θάλαμο στην βάση του οικοδομήματος. Πέτρινοι λέοντες ανέλαβαν την φύλαξη του θαλάμου.Επάνω από την ισχυρή πέτρινη βάση υψώθηκε ένα κτίσμα περιζωμένο από κίονες και αγάλματα.Στην κορυφή του κτιρίου υπήρχε μια κλιμακωτή πυραμίδα και πάνω σε αυτή,σε ύψος 43 μέτρων από το έδαφος, στήθηκε το άγαλμα ενός άρματος που το έσερναν άλογα και μέσα στο άρμα υπήρχαν τα αγάλματα του βασιλιά και της βασίλισσας.
      Δεκαοχτώ αιώνες μετά το Μαυσωλείο καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό.Πέρασαν άλλα 300 χρόνια για να ερευνήσουν την περιοχή οι αρχαιολόγοι.Ανέσκαψαν τμήμα των θεμελίων του Μαυσωλείου και βρήκαν αγάλματα και άλλα γλυπτά που είχαν μείνει ανέπαφα,ανάμεσα σε αυτά ήταν και τα αγάλματα του βασιλιά και της βασίλισσας.Το 1857 μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό μουσείο όπου βρίσκονται ακόμα και σήμερα.                            






6.Ο ΦΆΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΆΝΔΡΕΙΑΣ 
   Κατά τον 3ο αιώνα π.Χ κατασκευάστηκε ένας φάρος προκειμένου να καθοδηγεί τα πλοία με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.Κατά την διάρκεια της νύχτα αντανακλούσε την λάμψη μια μεγάλης φωτιάς ενώ τη μέρα ύψωνε στον ουρανό μια μεγάλη στήλη καπνού.Αυτός ο φάρος ήταν ο πρώτος στον κόσμο και έμεινε στην θέση του για 1500 χρόνια.
    Ήταν κατασκευασμένος πάνω σε ένα νησάκι που λεγόταν Φάρος,εμπρός από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.Η ιδέα της κατασκευής του φάρου ήταν του Μέγα Αλέξανδρου,ο οποίος έχτισε και την πόλη. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να χτιστεί και ολοκληρώθηκε γύρω στο 280 π.Χ επί βασιλείας του Πτολεμαίου του Β'.Το κτίριο του φάρου ήταν έργο του αρχιτέκτονα Σωστράτη.
     Το φάρο αποτελούσαν 3 μαρμάρινοι πύργοι,χτισμένοι επάνω σε ένα θεμέλιο από πέτρινους ογκόλιθους. Ο πρώτος πύργος ήταν τετράπλευρος και περιείχε διαμερίσματα για τους εργάτες και τους στρατιώτες.Από πάνω υπήρχε ένας δεύτερος οχταγωνικός με κεκλιμένο επίπεδο που οδηγούσε στον τελευταίο πύργο.Ο τελευταίος πύργος είχε σχήμα κυλίνδρου και στο εσωτερικό του έκαιγε η φωτιά.Από πάνω του υπήρχε το άγαλμα του Διός Σωτήρος.Το συνολικό του ύψος ήταν 117 μέτρα.
      Κατά τον 12ο αιώνα το λιμάνι της Αλεξάνδρειας γέμισε λάσπη και τα πλοία έπαψαν να το χρησιμοποιούν.Και έτσι ο φάρος αχρηστεύτηκε.      





7.Ο ΚΟΛΟΣΣΌΣ ΤΗΣ ΡΌΔΟΥ
   Κατά τα τέλη του 14ου αιώνα οι Ρόδιοι γιόρτασαν μία μεγάλη νίκη.Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής,αφού πολιόρκησε το νησί για ένα χρόνο,αναγκάστηκε να φύγει και να αφήσει πίσω όλο τον εξοπλισμό του.Οι Ρόδιοι αποφάσισαν να πουλήσουν αυτό τον εξοπλισμό και μετά λεφτά που θα έπαιρναν να έφτιαχναν ένα άγαλμα στον θεό Ήλιο που τους προστάτεψε.
    Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς ήταν το άγαλμα ούτε ποία ήταν η θέση του.Ξέρουμε ότι το κατασκεύασαν από ορείχαλκο και είχε ύψος 33 μέτρα.Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Χάρης και χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η κατασκευή του Κολοσσού ολοκληρώθηκε το 280 π.Χ. Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν πως στεκόταν στην είσοδο του λιμανιού με ανοιχτά τα πόδια για να περνάνε τα καράβια ανάμεσα.Όμως πρακτικά αυτό είναι αδύνατον γιατί η είσοδος του λιμανιού είχε πλάτος περίπου 400 μέτρα και ο Κολοσσός δεν ήταν και τόσο μεγάλος.Από κάποια κείμενα υποθέτουμε ότι βρισκόταν στο κέντρο της πόλης κοιτάζοντας προς το λιμάνι.
        Γύρω στο 226 π.Χ ο Κολοσσός έπεσε.Τον συγκλόνισε ένας σεισμός και τον έκοψε από τα γόνατα.Ένας χρησμός συμβούλεψε τους Ρόδιους να μην τον ξαναστήσουν και τον άφησαν πεσμένο στο έδαφος για 900 χρόνια. Το 654 π.Χ ένας Σύριος βασιλιάς κατάλαβε την Ρόδο και απογύμνωσε το άγαλμα από τις ορειχάλκινες πλάκες του.   



Τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου την επόμενη βδομάδα.              











                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου