Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Κρεατοφάγοι vs Χορτοφάγοι...


Η επιλογή του να είναι κανείς χορτοφάγος σε μια κοινωνία διατροφικής αφθονίας
μπορεί να εξηγηθεί με διάφορα ηθικά, πολιτισμικά, ιατρικά ή θρησκευτικά επιχειρήματα,
συχνά μάλιστα δικαιολογείται προσφεύγοντας σε
έναν συνδυασμό από τέτοια επιχειρήματα.


Η επιλογή  ωστόσο ενός ή περισσότερων ανθρώπων για μια αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή, 
όταν δεν εξαρτάται από γεωγραφικούς ή από οικολογικούς περιορισμούς, 
αποτελεί κατά κανόνα μια πολιτισμική ή, ακριβέστερα, μια καθαρά ιδεολογική επιλογή 
ενός οργανισμού ο οποίος,
 από βιολογικής κατασκευής, ήταν και παραμένει παμφάγος.
       Σε εποχές οικονομικής ευημερίας, άρα και διατροφικής αφθονίας,  όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση διερωτώνται αν είναι απαραίτητο από βιολογική και δικαιολογημένο από ηθική άποψη να σκοτώνουμε ζώα και να τρεφόμαστε μ’ αυτά. 
      Πράγματι, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων φαίνεται να έχει πειστεί ότι η κατανάλωση κρέατος είναι όχι μόνο επιβλαβής για την υγεία αλλά και ηθικά επιλήψιμη.
Λένε ότι στον σύγχρονο κόσμο, και ακόμη περισσότερο στο μέλλον,  θα είμαστε ότι τρώμε. Άλλωστε η δίαιτά μας δεν καθορίζει πλέον μόνο την υγεία μας αλλά την ηθική και κοινωνική μας συνείδηση.

   Σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής οικολογίας που εξετάζει, ανάμεσα σε άλλα, τις επιπτώσεις της διατροφής μας στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία, η κρεατοφαγία είναι μεγάλος μπελάς : επιβαρύνει το περιβάλλον, αυξάνει τη μόλυνση και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Αντίθετα, η χορτοφαγία, εάν γίνεται με συγκεκριμένους όρους (κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μικρών παραγωγών), ενισχύει τις τοπικές  οικονομίες και υποστηρίζει την αειφορία της γεωργίας.
         Θα μπορούσαμε όμως να τονίσουμε ότι η επιλογή του τι θα τρώει ο καθένας είναι καθαρά προσωπικό  θέμα και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες  και κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει κάποιον άλλον για τις διατροφικές επιλογές του.
 Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα,
 όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται  κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

Όπως και σε όλα τα πράγματα έτσι και στις διατροφικές επιλογές καλό είναι να υπάρχει το μέτρο. Όσο υγιές δεν είναι η κατανάλωση κρέατος  σε καθημερινή βάση τόσο η έλλειψη του μπορεί να επιφέρει  διαταραχές στην υγεία μας. Βέβαια και υπάρχουν τροφές που μπορούν να προσφέρουν τα συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός για την καλή λειτουργία του,όπως τα μανιτάρια, και να αντικαταστήσουν το κρέας σε πολύ μεγάλο βαθμό παρόλο αυτά όμως το κρέας σου δίνει δύναμη και ενέργεια ,και όπως λέγανε και οι γιαγιάδες μας "Φάε παιδί μου λίγο ψητό να καρδαμώσεις".

Γεωργία Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου