Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Γέλιο-φάρμακο


Το γέλιο και τα οποιαδήποτε θετικά συναισθήματα σε αντίθεση με το άγχος, κανουν καλό στο κυκλοφοριακό σύστημα σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης, η οπόια διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μίλερ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι. 

Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να παρακαολουθήσουν την μια μέρα,κωμωδίες και την άλλη πιο αγχωτικές ταινίες.Σύμφωαν αμε τις παρατηρήσεις τους, στη δεύτερη περίπτωση, οι εθελοντές εμφάνιζαν αγγειακή στένωση και, συνεπώς, περιορισμό της ροής του αίματος στον οργανισμό τους.Η έρευνα έδειξε ότι τα αγγεία διευρύνονται πάλι μετά την κωμωδία και τα γέλια των θεατών. 
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι κατά μέσο όρο υπάρχει μια διαφορά 30% έως 50% στη διάμετρο των αγγείων στις δύο φάσεις του γέλιου και του άγχους. 

Όπως σημείωσε ο Μ. Μίλερ, το γέλιο έχει για τα αιμοφόρα αγγεία παρόμοιο όφελος με την αερόβια σωματική άσκηση και την χρήση των στατινών, γι' αυτό είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής. 
Σιάφαρη Λυδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου