Τρίτη 8 Μαΐου 2012


   ...ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...




    Η συγκεκριμένη μορφή <<αυτοπροσβολής>> αποτελεί αναμφίβολα μείζον κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όλους μας, Πολιτεία, πολίτες, επιστημονική κοινότητα, γονείς, συναρμόδιους φορείς. Καθένας μας, θα πρέπει να συμβάλει στην πρόληψη και την αποτροπή εκδήλωσης τέτοιων  αυτοκαταστροφικών ενεργειών.

   Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιες ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις. Πρόκειται επομένως για φαινόμενο πολυπαραγοντικό, που σχετίζεται τόσο με εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το περιβάλλον (κοινωνικό, οικογενειακό,επαγγελματικό κ.λ.π) όσο και με ατομικούς-εσωτερικούς παράγοντες (ψυχολογικοί, συναισθηματικοί, προσωπικότητα του ατόμου κ.λ.π).

   Περίπου 1.εκ άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως ενώ περίπου 15 εκ. πραγματοποιούν απόπειρα αυτοκτονίας.
  Συγκεκριμένα για την  Ελλάδα δραματική άνοδο γνώρισαν από το 2009  έως το  2011 οι αυτοκτονίες σε όλη τη χώρα. Θλιβερό προβάδισμα για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε δύο μέρες στο λεκανοπέδιο Αττικής.
   Η οικονομική κρίση είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας μας.
Για ότι αφορά το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες ήταν περισσότερες τον πρώτο χρόνο της κρίσης, υπάρχει η θεωρία που λέει ότι όταν εμφανίζεται μια αιφνίδια αλλαγή του τρόπου ζωής δημιουργείται  ένα τεράστιο κενό που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.







 O ρόλος της αστυνομίας: Οι αστυνομικές υπηρεσίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και συμβάλουν στον τομέα της πρόληψης και αποτροπής τέτοιων αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών είναι η συμβολή των αρμοδίων αστυνομικών Υπηρεσιών, με την αξιοποίηση πληροφοριών μέσω διαδικτύου. Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατόπιν μεθοδικών ενεργειών, έχει αποτρέψει κατ'επανάληψη πρόσωπα που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου