Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

     ΜΠΛΕ ΣΗΜΑΙΕΣ
 ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ.

   



 Η Γαλάζια σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός που στην ουσία επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε περίπου 40 χώρες μέχρι σήμερα.
Ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί από το 1987 (στην Ελλάδα από το 1992) και αποτελεί σύμβολο οργανωτικής και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας.

 
 Εφτά ακτές με γαλάζια σημαία διαθέτει για φέτος η Ηλεία, με προσθήκη στη λίστα του Αρκαδίου και των Θίνων Βαρδολομιού, ενώ ο Δήμος Πηνειού διαθέτει πλέον δυο παραλίες με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάκριση.
Οι εφτά παραλίες με γαλάζια σημαία είναι στο Δήμο Πύργου η Σκαφιδιά, στο Δήμο Ηλίδας η Κουρούτα, στο Δήμο Πηνειού το Αρκούδι και οι Θήνες Βαρθολομιου, στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης το Κάστρο, η Χρυσή Ακτή 2 και οι παραλίες Λουτρά Κυλληνης 1 και 2.
 Φέτος στην Ελλάδα βραβεύτικαν συνολικά 394 ακτές, γεγονός που κατατάσει τη χώρα μας στη 2η θέση ανάμεσα σε 48 χώρες.


Kριτήρια για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας.
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση.
    Οι ακτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες όσον αφορά τον παράκτιο χώρο και την διατήρηση καθαρότητας αυτού, καθώς και την ενημέρωση για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Επίσης θα πρέπει κάθε ακτή να πληροφορεί το κοινό της για την ποιότητα του νερού και να διαθέτει πίνακα ανακοινώσεων με το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες». Ποιότητα νερών κολύμβησης.
    Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που απαγορεύει τη ρίψη βιομηχανικών λυμάτων στις ακτές και ελέγχει την ποιότητα των υδάτων με δειγματοληπτικές μετρήσεις.
  • Περιβαλλοντική Διαχείριση.
    Ένα κριτήριο που προβλέπει την οργάνωση και τη συντήρηση της ακτής θέτοντας όρους όπως συστηματικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια και κάθε είδους λύματα, ικανοπιοιτικός αριθμός κάδων αποριμμάτων, δυνατότητα ανακυκλώσιμων υλικών, καθαρές τουαλέτες - αποδητήρια και κάθε άλλου είδους εγκατάσταση, απαγόρευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων για την ασφάλεια των λουόμενων, απαγόρευση ελεύθερου camping, επίβλεψη κατοικίδιων ζώων αλλά και συντήρηση των κτιρίων και γενικότερα του εξοπλισμού της ακτής.
  • Πρώτες βοήθειες, ναυαγοσώστες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.
    Με βάση αυτό το κριτήριο οι ακτές πρέπει να διαθέτουν έμπειρους και εκπεδευμένους ναυαγοσώστες και ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των κολυμβητών, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή τους στην παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου