Τρίτη, 15 Μαΐου 2012


Ο ρόλος των βιταμινών στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού
Ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και της προετοιμασίας, είναι μία σειρά βιταμινών.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στο σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αβγό, στο κρέας, στη μαγιά μπίρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια. Η Β12 είναι σημαντική και για τη σωστή αιμοποίηση και ευρίσκεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου, η C για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, η έλλειψη της Α έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών.

Χρήσιμες είναι η βιοτίνη και το παντοθενικό οξύ. Εξαιρετικές διαιτητικές πηγές βιοτίνης είναι το συκώτι, η σόγια, η μαγιά, ο κρόκος αβγού. Το συκώτι, η μαγιά μπίρας, ο κρόκος αβγού είναι αρκετά καλές πηγές παντοθενικού οξέος.
Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.
Η έλλειψη της βιταμίνης Α έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη περιέχεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, τα κίτρινα λαχανικά, το συκώτι και το αβγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου