Κυριακή 20 Μαΐου 2012

συμβουλές για τον πόνο στον αυχένα!




Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουν καθημερινά πόνους στον αυχένα οι οποίοι τις περισσότερες φορές γίνονται ανυπόφοροι.Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να τους αποφύγουμε.
Αρχικά καθίστε σωστά:Η σωστή θέση στην καρέκλα του γραφείου είναι ουσιώδους σημασίας, αφού προστατεύει τον αυχένα και προλαμβάνει ενοχλήσεις και πόνους. Φροντίστε, λοιπόν, να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο «μέσα» στην καρέκλα, ώστε ο αυχένας, η πλάτη και το κεφάλι να υποστηρίζονται από την πλάτη της καρέκλας. Ένα σωστό κάθισμα πρέπει να είναι μαλακό στην πλάτη και στη στήριξη του κεφαλιού, μέτριο στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα, ενώ η πλάτη πρέπει να έχει δυνατότητα προσαρμογής στο ύψος και στην κλίση του σώματος του χρήστη.
  Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, το σώμα σας πρέπει να βρίσκεται σε όρθια στάση, γι’ αυτό και ιδανικό είναι ένα κάθισμα με κάθετη πλάτη. Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται ευθεία μπροστά, το πληκτρολόγιο χαμηλά και η καρέκλα να είναι υψωμένη, ώστε οι ώμοι να μη βρίσκονται σε συνεχή ένταση.
  Αν γράφετε ή σχεδιάζετε πολλές ώρες σκυμμένοι πάνω από το γραφείο σας, χρειάζεστε ένα κάθισμα που να ρυθμίζει και να γέρνει μπροστά.
Διατάσεις στον αυχένα : θα βοηθήσουν να βελτιωθεί το εύρος κίνησής του.Πιάστε τον αυχένα σας με τα δυο σας χέρια και προσπαθήστε να κάμψετε το κεφάλι σας ελαφρά μπροστά (σαν να λέτε «ναι» με το κεφάλι σας) και στη συνέχεια κάντε μια ελαφριά έκταση προς τα πίσω, με τα χέρια πίσω από τον αυχένα να τον συγκρατούν (σαν να λέτε «όχι»). Συνεχίστε με κινήσεις δεξιά και αριστερά (σαν να θέλετε να ακουμπήσετε το αυτί σας στον ώμο σας). Επίσης, μπορείτε να κάνετε στροφικές κινήσεις στον αυχένα σας (σαν να γυρίζετε να κοιτάξετε δεξιά ή αριστερά). Φροντίστε να κάνετε πάντα τις ασκήσεις ήπια και χαλαρά. Τη διάρκεια της κάθε άσκησης την καθορίζετε εσείς, ανάλογα με το πόσο σας ανακουφίζει.
Την ώρα της κρίσης: Στην περίπτωση οξέος πόνου, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:Μην κάνετε κινήσεις που προκαλούν πόνο. Φορέστε ένα μαλακό κολάρο, το οποίο θα περιορίσει την κίνηση του αυχένα, επομένως και τον πόνο, αφού θα εμποδίζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό.
  Όταν νιώθετε έντονο πόνο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε φυσικοθεραπεία με έλξεις. Αντίθετα, μπορείτε να κάνετε μαλάξεις, ώστε να μαλακώσετε τους σφιγμένους μυς.
  Πάρτε ένα απλό παυσίπονο, για να ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο.
Τέλος για όσους εργάζονται:καλό θα ήταν να ξεκουράζετε τα χέρια σας στα μπράτσα της καρέκλας,γιατί έτσι μειώνεται το φορτίο βάρους με αποτέλεσμα τόσο η μέση όσο και ο αυχένας σας να μην δέχονται μεγάλη πίεση.Ακόμη να κάνετε συχνά διαλείμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου