Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ: ΥΠΗΡΧΑΝ Ή ΗΤΑΝ ΜΥΘΟΣ;;;


Στην ελληνική μυθολογία και σε παραδόσεις άλλων χωρών πάντα υπήρχαν πλάσματα που η εμφάνισή τους ήταν παράξενη και η ύπαρξη τους έχει αμφισβητηθεί από πολλούς. Ας μάθουμε λοιπόν πράγματα για μερικά από αυτά.


ΑΡΠΥΙΕΣ

Σύμφωνα με την Θεογονία του Ησίοδου, οι Αρπυίες ήταν θεότητες φτερωτές, με μακρυά λιτά μαλλιά, πιο γρήγορες από τα πουλιά και τους ανέμους. Είχαν γυναικείο πρόσωπο, κοφτερά γαμψά νύχια και βρομερά σκέλη, ανίσχυρα από την πείνα δεν μπορούσε τίποτα να τις χορτάσει.
Ήταν τέσσερις: η Αελλώ, η Ωκυπέτη, η Κελενώ και η Νικοθόη. Λεηλατούσαν τα τραπέζια που ήταν στρωμένα στις γιορτές κατεβαίνοντας από τα βουνά. Ήταν άτρωτες και είχαν μια μολυσματική μυρωδιά.
Οι Αρπυίες μετά από διαταγή των θεών βασάνισαν έναν βασιλιά της Θράκης γιατί έλεγε το μέλλον στους ανθρώπους. Τελικά τις έδιωξαν οι Αργοναύτες.
Η λέξη Αρπυία προέρχεται από το αρχαίο ρήμα αρπάζειν.







ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ

Ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος. Γεννήθηκε από το τρομερό πάθος της Πασιφάης. βασίλισσα της Κρήτης, για έναν λευκό ταύρο που έβγαλε μέσα από την θάλασσα ο Ποσειδώνας. Ο Δαίδαλος έχτισε έναν λαβύρινθο ώστε να μείνει περιορισμένος εκεί.
Ο Μινώταυρος έτρωγε ανθρώπους και γι αυτό ο Μίνωας, βασιλιάς της Κρήτης, επέβαλε στην Αθήνα ένα ετήσιο φόρο επτά νέων και επτά παρθένων.
Ο Θησέας αποφάσισε να απαλλάξει τη χώρα του από το τέρας αυτό. Η Αριάδνη, η κόρη του βασιλιά, έδωσε στον Θησέα ένα νήμα ώστε να μπορεί να βρει τον δρόμο για την έξοδο του λαβύρινθου. Ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο και κατάφερε να βγει από τον δαιδαλώδη λαβύρινθο.






ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Αναπαριστάνει ένα γυμνό άντρα που από την μέση και κάτω έχει σώμα αλόγου. Οι Κένταυροι ήταν απόγονοι του Ιξίωνα, ενός βασιλιά της Θεσσαλίας, και ενός σύννεφου, που ο Δίας του έδωσε την μορφή της Ήρας. Σε μία άλλη παραλλαγή υποστηρίζεται ότι είναι γόνοι του γιου του Απόλλωνα , Κένταυρου και της Στίλβιας. Μια τρίτη αναφέρει ότι ήταν καρπός του Κένταυρου με τις φοράδες της Μαγνησίας. 
Η πιο γνωστή ιστορία με τους Κενταύρους είναι αυτή που λέει ότι πολέμησαν με τους Λάπηθες, μετά από καβγά σε μια γαμήλια τελετή. Ένας Κένταυρος, πολύ μεθυσμένος, προσέβαλε την νύφη, και αναποδογυρίζοντας τα τραπέζια έκανε την αρχή της περιβόητης Κενταυρομαχίας. Στον Παρθενώνα είναι σκαλισμένες σκηνές από αυτή την μάχη. Οι Κένταυροι,  αφού νικήθηκαν από τους Λάπαθες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Θεσσαλία.
Ήταν τα σύμβολα της κατώτερης φύσης του ανθρώπου, του ζωώδους, που συνδυαζόνταν με την ανώτερη του φύση. Ήταν, δηλαδή, η διαμάχη μεταξύ των αντιθέτων. Ο πιο σοφός ήταν ο Χείρωνας, ο οποίος ήταν δάσκαλος του Αχιλλέα και του Ασκληπιού. Τους έμαθε την τέχνη της μουσικής, του κυνηγιού, του πολέμου αλλά και την χειρουργική και την ιατρική.






ΚΕΡΒΕΡΟΣ


Ένας σκύλος-φύλακας στο Βασίλειο του Άδη. Είχε τρία κεφάλια. Σύμφωνα μα τα αρχαία κείμενα, ο κέρβερος χαιρετάει με την ουρά του, η οποία είναι φίδι, όσους μπαίνουν στον Άδη, και κάνει κομμάτια όσους προσπαθούν να το αποφύγουν. Όταν θάβαν τους νεκρούς στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν μαζί με τον νεκρό και ένα καλάθι με πίττα από μέλι για να ηρεμήσει ο κέρβερος.
Αυτός ο τεράστιος σκύλος μένει άγρυπνος φρουρός του κάτω κόσμου και συμβολίζει την Τριάδα του κάτω κόσμου, το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον.








ΠΗΓΑΣΟΣ


Είναι ένα φτερωτό άλογο. Αναφέρεται ως γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας, και ξεπήδησε από το αίμα της όταν την αποκεφάλισε ο Περσέας. Άλλες πηγές τον παρουσιάζουν σαν γιο της Γης, που γονιμοποιήθηκε από το αίμα της Γοργούς.
Ο Πήγασος βοήθησε τον Περσέα να ξεφύγει από τις αδελφές  της Μέδουσας και στην συνέχεια να ελευθερώσει την Ανδρομέδα.Μετά ο Ποσειδώνας τον δώρισε στον Βελλεροφόντη, τον οποίο βοήθησε να σκοτώσει την Χίμαιρα και να νικήσει του Σολύμους και τις Αμαζόνες.
Μετά τον θάνατο του Βελλεροφόντη ο Πήγασος τάχθηκε στην υπηρεσία του Δία. Μετέφερε στην πλάτη του τους κεραυνούς από το εγαστήριο του Ηφαίστου στον Δία.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου