Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Πως να φυτέψετε βολβούςΗ άνοιξη έχει μπει  για τα καλά και παντού πλέον βλέπουμε  λουλούδια ανθισμένα σε πολλά χρώματα και πολλά είδη.

Αν θέλετε ο κήπος η οι γλάστρες σας να έχουν πάντα υπέροχα λουλούδια σε πολλά σχέδια χρώματα κι αρώματα αλλά και χωρίς πολλή περιποίηση δεν έχετε παρά να φυτέψετε βολβούς.

Από την στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς μπορείτε να πείτε ότι η περισσότερη δουλειά τελείωσε. Βλέπετε οι βολβοί δεν χρειάζονται νερό, λίπασμα και κλάδεμα για να ανθίσουν. Είναι από την φύση τους προετοιμασμένοι με αποθέματα τροφής αλλά και με καθορισμένο μέγεθος και διάρκεια ανθοφορίας.

Πως θα φυτέψετε

1. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ξεχωριστό παρτέρι για βολβούς ή να διασκορπίσετε βολβούς ανάμεσα σε άλλα φυτά που ήδη υπάρχουν. Για να φυτέψετε ένα παρτέρι απομακρύνετε τα χόρτα και την υπόλοιπη βλάστηση. Μετά προσθέστε στο χώμα οργανικές ουσίες και σκορπίστε λίγο πλήρες λίπασμα. Σκάψτε και σκαλίστε το χώμα όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε.

2.Ταξινομήστε και χωρίστε τους βολβούς σε ομάδες των 7 ή των 12. Όλοι οι βολβοί κάθε ομάδας πρέπει να είναι του ιδίου τύπου και χρώματος. Χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι ή ένα φυτευτήρι ανοίξτε μια ομαδική τρύπα για κάθε ομάδα βολβών.

Στα περισσότερα εδάφη οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος περίπου τριπλάσιο του πλάτους τους. Σε ζεστά κλίματα ή αμμώδη εδάφη φυτέψτε τους λίγο βαθύτερα και σε βαριά εδάφη λίγο ρηχότερα. Αν μένετε σε περιοχή με κρύο κλίμα μια τρύπα βάθους 10 εκατοστών είναι αρκετή. Αν θέλετε περισσότερη προστασία από τον χειμώνα σκεπάστε το μέρος με ξερά φύλλα. Οι περισσότεροι βολβοί μπορούν να φυτευτούν σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο αν θέλουμε μια μαζική άνθιση. Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι οι πυκνοφυτεμένοι βολβοί θα πρέπει να ξαναχωριστούν αντίθετα με αυτούς που τους έχουμε δώσει περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν.

3.Μόλις σκάψετε την τρύπα εξετάστε το έδαφος. Οι βολβοί ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμούν υγρό και αμμώδες έδαφος και οπωσδήποτε με καλή αποστράγγιση. Βελτιώστε το χώμα σας προσθέτοντας τύρφη και άμμο. Μετά θάψτε τους βολβούς μέσα στην ομαδική τρύπα. Σιγουρευτείτε ότι τοποθετήσατε τους βολβούς με τις ρίζες προς τα κάτω. Αφήστε αρκετό διάστημα μεταξύ τους ώστε να μην εμποδίζει ο ένας την ανάπτυξη του άλλου. Γεμίστε την τρύπα με χώμα και τελειώσατε

μέσως μετά το φύτεμα πιέστε το χώμα γύρω από τους βολβούς και ποτίστε το για να μουσκέψει. Το νερό θα πλύνει το χώμα γύρω από τους βολβούς εξαλείφοντας τους θύλακες αέρα στο έδαφος και οι βολβοί θα αποκτήσουν καλή επαφή με το χώμα και την κατάλληλη υγρασία ώστε να αναπτυχθούν νέες ρίζες.

Αυτό ήταν! Τώρα μπορείτε να καθίσετε και να χαλαρώστε. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο από εδώ και στο εξής. Μην ποτίζετε και μην ανησυχείτε. Απλά περιμένετε.
 
  
Γκουτζουμάνος Χάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου