Παρασκευή 11 Μαΐου 2012


Oh Holi Holi! Το φεστιβάλ της γιορτής των Xρωμάτων

Χρωματοπόλεμος σωστός!
Η γιορτή Χόλι γίνεται κάθε χρόνο, την επόμενη της γεμάτης σελήνης του Μαρτίου.Οι Ινδοί γιορτάζουν την άνοιξη και μαζί το χρώμα.

Είναι ένας παμπάλαιος ινδουιστικός εορτασμός που ξεκίνησε σαν εορτασμός για την καρποφορία της γης ενώ στη συνέχεια συνδέθηκε με μύθους της ινδουιστικής θρησκείας που αφορούν στον θεό Βισνού (μια από τις τρεις θεϊκές μορφές της Τριμούρτη, της ινδουιστικής τριαδικότητας).Κατά την διάρκεια του Χόλι, οι Ινδουιστές μαζεύονται γύρω από μια τεράστια δημόσια φωτιά, παίζουν… μπουγέλο με χρώματα και γενικώς τριγυρνούν στους δρόμους κατενθουσιασμένοι για τη έλευση της αγαπημένης τους εποχής του χρόνου.Τα χρώματα τα φτιάχνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες από κόκκινα και πορτοκαλί άνθη που εμποτίζουν σε νερό μέχρι να εκχειλιστούν οι χρωστικές. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν το aabir, ένα φυσικά χρωματισμένο ταλκ.
Σε μια Ινδία με έντονες κοινωνικές στρωματώσεις, η γιορτή των χρωμάτων είναι η μοναδική φορά που…άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου και κάστας βρίσκονται μαζί για να γιορτάσουν.
Κάθε χρόνο,λοιπόν,την ίδια μέρα άνθρωποι από όλες τις πλευρές της Γης και κυρίως φωτογράφοι και ταξιδευτές έρχονται στην πόλη  Gujarat για να απαθανατίσουν τα φωτεινά γεμάτα χρώματα πρόσωπα.Ας μιλήσουν όμως οι φωτογραφίες...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου