Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Επιτυχής η εκτόξευση του «Δράκου» της SpaceX




Η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης για την αποστολή SpaceX ήταν τελικά η τυχερή: ο πύραυλος Falcon 9 της ιστορικής πρώτης ιδιωτικής αποστολής με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ξεκίνησε το ταξίδι του από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ λίγο πριν ξημερώσει, μεταφέροντας τη - γεμάτη προμήθειες- διαστημική κάψουλα Dragon.

Η SpaceX, γνωστή μέχρι πρότινος ως Space Exploration Technologies, είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρία που αναλαμβάνει μια τέτοια αποστολή, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε προνόμιο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτόξευση επρόκειτο να γίνει το περασμένο Σάββατο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας. Αυτή τη φορά, ο πύραυλος Falcon αποχωρίστηκε το έδαφος στις 03.44 τοπική ώρα, φθάνοντας στο αρχικό του ύψος πτήσης των 340 χιλιομέτρων σε λιγότερο από 10 λεπτά. Το Dragon, που αναμένεται να φθάσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε περίπου δύο ημέρες, τροφοδοτείται από μπαταρίες και δύο συστοιχίες φωτοβολταϊκών.

Η εταιρία θέλει, σε αυτήν τη φάση, να δοκιμάσει τα συστήματα πλοήγησης, ελέγχου και επικοινωνιών του σκάφους, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το σταθμό. Εάν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, το Dragon θα πάρει, την Παρασκευή, το «πράσινο φως» από τη NASA να προσεγγίσει το σταθμό σε απόσταση 10 μέτρων, ώστε οι ένοικοι του να το τραβήξουν με ένα ρομποτικό βραχίονα και να το προσδέσουν στον ISS. Έπειτα, θα πάρουν από το εσωτερικό του πάνω από μισό τόνο τροφίμων, νερού και εξοπλισμού και θα το ετοιμάσουν για το ταξίδι της επιστροφής στη Γη, στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου