Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΤΑ ΝΕΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου που ανακοινώθηκαν στις 7 Ιουλίου του 2007 στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας είναι τα εξής:



1. ΣΙΤΖΕΝ ΙΤΖΑ (Chichin Itza) -ΜΕΞΙΚΟ


   Η Chichin Itza, η πιο διάσημη πόλη των Μάγια, αποτελούσε το πολιτιστικό και το οικονομικό κέντρο των Μάγια. Τα διάφορα χτίσματα όπως η πυραμίδα των Κουκουλκάν, ο ναός Chac Mol, η αίθουσα των χιλίων κολόνων,  και το στάδιο μάχης των αιχμαλώτων είναι ακόμα ορατά μέχρι και σήμερα και είναι δείγματα μιας εξαιρετικής αφοσίωσης στην αρχιτεκτονική χώρου και σύνθεσης. Η ίδια η πυραμίδα είναι η τελευταία και η  μεγαλύτερη από τους ναούς των Μάγια.    Το "Chichin Itza" σημαίνει "στο στόμα της πηγής του Ιτζα" και είναι ο δεύτερος πιο πολυσύχναστος αρχαιολογικός χώρος στο Μεξικό.    






2. ΧΡΙΣΤΟΣ  ΛΥΤΡΩΤΗΣ- ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟΝ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Αυτό μνημείο είναι ένα άγαλμα του Χριστού  που έχει ύψος 38 μέτρα και στέκεται πάνω στο λόφο Κορκοβάντο με θέα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι σχεδιασμένο από τον Βραζιλιάνο Heitor da Silva Costa και δημιουργία του Γάλλου γλύπτη Paul Landowski και είναι ένα από τα διασημότερα μνημεία στο κόσμο.
Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγάλματος και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 12 Οκτωβρίου του 1931. 'Έχει γίνει  σύμβολο της πόλης και της φιλοξενίας των Βραζιλιανών και καλωσορίζει τους επισκέπτες με ανοιχτά τα χέρια.








          

3. ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ- ΚΙΝΑ

Το σινικό τείχος είναι μια κινέζικη οχύρωση που χτιζόταν από τα  τέλη του 14ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, κατά την διάρκεια της δυναστείας του Μινγκ, προκειμένου να προστατέψει την Κίνα από τις επιδρομές των μογγολικών και τουρκικών φυλών. Το μήκος του, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, είναι 8.851,8 χιλιόμετρα αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα και το μόνο που είναι ορατό από το διάστημα. Κάθε πύργος πάνω στο τείχος έχει οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο πύργο ώστε σε περίπτωση επίθεσης να είναι ορατή η φρυκτωρία και έτσι το μήνυμα να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο και να φτάσει μέχρι το Πεκίνο.








4. ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ-ΠΕΡΟΥ

Τον 15ο αιώνα, ο αυτοκράτορας των Ίνκα Pachacutec οικοδόμησε μια πόλη στα σύννεφα στο βουνό γνωστό ως "Μάτσου Πίτσου"," παλιό βουνό" είναι η ελληνική μετάφραση.Αυτό το εξαιρετικό οικοδόμημα βρίσκεται στην μέση του δρόμου για το οροπέδιο των Άνδεων βαθιά μέσα στην ζούγκλα του Αμαζονίου και πάνω από τον ποταμό Ουρουμπάμπα.
Η δυσπρόσιτη θέση του έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι το Μάτσου Πίτσου ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκα στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών. Στην πραγματικότητα όμως χρησίμευε  ως αστρονομικό παρατηρητήριο, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων.
Η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους Ίνκα μετά από μια μεταδοτική ασθένεια και μετά την ήττα τους από  τους Ισπανούς. Η πόλη παρέμεινε χαμένη πάνω από τρεις αιώνες και ανακαλύφθηκε ξανά από τον Hiram Bingham το 1911.
Δεδομένου ότι το Μάτσου Πίτσου δεν λεηλατήθηκε από τους Ισπανούς όταν κατέκτησαν τους Ίνκα θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική περιοχή για έναν λαό που έπαψε πια να υπάρχει.








5. ΠΕΤΡΑ-ΙΟΡΔΑΝΙΑ


Στην άκρη της Αραβικής ερήμου, η Πέτρα ήταν η αστραφτερότερη πρωτεύουσα της πόλης Nabataean του βασιλεία Aretas IV. Το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης, οι Ναβαταίοι, ήταν Ράκμου που σημαίνει " βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις". Το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της περιοχής γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μία θεότητα στην οποία πρόσφεραν αγαθά, σαν θυσία, πάνω σε μία μεγάλη πέτρα.
Όλη η πόλη της Πέτρας με τα λαξευμένα στο βράχο μνημεία της αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο με μια πρόσοψη ύψους  40 μέτρων, το θέατρο χωρητικότητας15000 θεατών, το μοναστήρι, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας και η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιαρά από την οποία πήρε και το όνομα της η πόλη.      







6. ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ-ΡΩΜΗ


Το Amphitheatrum Flavium ή το Κολοσσαίο, όπως είναι γνωστό σε μας, είναι ένα αμφιθέατρο στην Ρώμη και συγκεκριμένα βρίσκεται στην Ν.Α πλευρά της Ρωμαϊκής αγοράς.
Το Κολοσσαίο άρχισε να χτίζεται το 72 μ.Χ στην εποχή του Βεσπασιανού, συνεχίστηκε στην εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ στην εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Δομιτιανός.Το  Κολοσσαίο χτίστηκε προς τιμήν τριών λεγεωνάριων και για τον εορτασμό της δόξας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έκλειψης με περιφέρεια 524 μέτρα. Το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Οι θεατές κάθονταν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση και το επάγγελμα. Ο τέταρτος όροφος είχε καθίσματα για τις κατώτερες τάξεις και για τις γυναίκες.
Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για ψυχαγωγηθεί το κοινό από τα αθλήματα και πάντα είχε ελεύθερη είσοδο. Τα εν λόγο αθλήματα ήταν ένα σύμβολο κύρους και ισχύος και ένα τρόπος για τον αυτοκράτορα να αυξήσει την δημοτικότητά του. Οι αγώνες διαρκούσαν μια μέρα ή καμιά φορά αρκετές μέρες στη σειρά. Συνήθως ξεκινούσαν με  κωμικές πράξεις και την παρουσίαση των εξωτικών ζώων και τελείωναν με  μονομαχίες μεταξύ ζώων ή μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι.
Στις μέρες μας είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ρώμης το οποίο όμως χρόνο μα το χρόνο καταρρέει, παρουσιάζοντας στατικά προβλήματα από τις δονήσεις του μετρό και προβλήματα στην επιφάνεια των λίθων από την ρύπανση.









7. ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ-ΙΝΔΙΑ


Το Ταζ Μαχάλ είναι ένα μαυσωλείο τζαμί το οποίο είναι χτισμένο στην νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα και φτιάχτηκε μετά από εντολή του αυτοκράτορα Τζαχάν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του γυναίκα Μουμτάζ Μαχάλ η οποία πέθανε το 1631 κατά την διάρκεια της γέννας του 14ου παιδιού της.
Τα σχέδια του κτίσματος έγιναν από Ινδούς αρχιτέκτονες και για την ανέγερσή του απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες οι οποίοι ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά για να το ολοκληρώσουν το 1649.
Φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο βρίσκεται στο κέντρο θαυμαστών τεχνικών κήπων και θεωρείται το πιο τέλειο αρχιτεκτονικό κόσμημα μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου