Παρασκευή 18 Μαΐου 2012


«Επιδρομή» από κόκκινες ψείρες!

«Επιδρομή» από κόκκινες ψείρες έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε μπαλκόνια και ταράτσες πολυκατοικιών στο κέντρο της Αμαλιάδας και οι ένοικοι των διαμερισμάτων σπεύσουν να κάνουν απεντόμωση για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, πριν οι ενοχλητικοί «επισκέπτες» εισβάλλουν στα σπίτια τους.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που όπως λένε οι περισσότεροι δεν έχει προηγούμενο και δεν πιστεύουν στα μάτια τους όταν αντικρίζουν τις κόκκινες ψείρες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε ταράτσα πολυκατοικίας οι κόκκινες ψείρες είχαν κατακλύσει το χώρο και οι ένοικοι αδυνατούσαν να μεταβούν στο σημείο, γι’ αυτό και κάλεσαν άμεσα συνεργείο για απεντόμωση, φοβούμενοι την εξάπλωση των ‘επισκεπτών’. 



Τι είναι το ‘κόκκινο ακάρι’

Η επίσημη ονομασία της κόκκινης ψείρας είναι ‘κόκκινο ακάρι’ και πρόκειται για ένα εκτοπαράσιτο που συνήθως εμφανίζεται σε πτηνά, όπως κότες ή περιστέρια, αλλά αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μπορεί πολύ εύκολα να προσβάλλει και τα μικρότερα πτηνά συντροφιάς.
Το κόκκινο ακάρι τρέφεται μόνο τη νύχτα, ενώ τη μέρα εγκαταλείπει το σώμα του πουλιού και βρίσκει καταφύγιο σε σχισμές ή σκοτεινά σημεία του κλουβιού. Σε ξύλινα κλουβιά, όπως είναι φυσικό, βρίσκει πιο εύκολα κρυψώνες και είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπισή του.

Επιβιώνουν

Οι κόκκινες ψείρες έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να τρέφονται. Η μεγάλη τους αντοχή τις κάνει πολύ πιο επικίνδυνες, καθώς μπορεί ακόμη και από κάποιο παλιό σκεύος ή κλουβί να κολλήσουν ξανά τα πουλιά. Ωστόσο, οι κόκκινες ψείρες μπορούν να συρθούν μακριά από τις ρωγμές του κλουβιού και να φωλιάσουν σε άλλα σημεία, εντός και εκτός σπιτιού και έτσι εξηγείται η εμφάνισή του σε ταράτσες και μπαλκόνια. Γι’ αυτό και κρίνεται σκόπιμη η απολύμανση. Ανάλογο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκε και σε πολυκατοικίες σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου