Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012


Mάνααααααα...      ΚΑΦΕ!!!!!!!




Η πρώτη λέξη που θα βγει από το στόμα των περισσοτέρων κάθε πρωί είναι ''μαμά φτιάξε καφέ''! Άλλοι πιο ευγενικά άλλοι όχι, η έννοια παραμένει ίδια. Το απαραίτητο συστατικό κάθε Έλληνα, αλλά και κάθε ανθρώπου για να ξεκινήσει τη μέρα του.

Καφές σε κάθε είδος: ελληνικός, φίλτρου(γαλλικός), nes, espresso και πολλά παράγωγά τους.

Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδεντρου. Έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο.

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιόταν αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους.

Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει πάνω στο καφέ και ιδιαιτέρως πάνω στο espresso capuccino.

  Τι είναι καλύτερο  από ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ φτιαγμένο αποκλειστικά  με τον τρόπο που σας αρέσει; 

Υπάρχουν τόσα πολλά σχέδια σε ένα φλιτζάνι καφέ που μπορεί να το κάνει να μεταμορφωθεί σε ένα έργο τέχνης,είναι μια δύσκολη δουλειά για τους δημιουργούς αυτών των σχεδίων που βλέπουν τον καφέ σαν έναν καμβά ζωγραφικής στην κούπα καθώς σε περίπτωση λάθους είναι δύσκολο να διορθωθεί.

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή σχέδια είναι the hearts, και απεικονίζουν καρδιές. Μια πολύ καλή προσπάθεια για την διάδοση του Latte Art στην Ελλάδα γίνετε από την Barista Academy.


Με έναν μοναδικό τρόπο ριξίματος του αφρόγαλα, οι καρδιές σχηματίζονται στο λεπτό κάνοντας το ρόφημα εκλεκτό, λαχταριστό και μοναδικό εφόσον υποστηρίζεται και η γεύση του.  



Η τεχνική του latte art γίνεται για να δημιουργήσει πρώτα ένα μεταξένιο και γλυκό γάλα και κατόπιν να χυθεί σε σχέδια καρδιών και λουλουδιών. Αν και η δυνατότητα να γίνει ένα σχέδιο στο cappuccino δεν δείχνει την ποιότητά του, είναι ενδεικτική του πάθους του barista. Η δυνατότητα να δημιουργηθούν σχέδια στα ροφήματα τους ενημερώνουν τους πελάτες ότι είναι σοβαροί επαγγελματίες και στους άλλους παράγοντες πέραν της εμφάνισης.
Χρησιμοποιείται φρέσκο γάλα με πλήρη λιπαρά, γαλατιέρα με στόμιο και χωρητικότητα ανάλογα με τον αριθμό των Cappuccino που θέλετε να κάνετε, μηχανή espresso με ισχυρή ποσότητα ατμού και θερμόμετρο ροφημάτων.

 Κάνοντας Latte art προσπαθούν να ξεφύγουν από τα κλασικά cappuccino που είναι όλο άσπρα από πάνω. Η ανάγκη ξεκίνησε στο να δείξουν στον πελάτη τι πραγματικά πίνει. Πίνει καφέ με γάλα και όχι σκέτο γάλα. Αυτό πρέπει να του το δείξουν στην επιφάνεια του cappuccino.
Η λατρεία του καφέ οδήγησε στη φαντασία της τέχνης! Ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να ευχαριστηθεί το αγαπημένο του ρόφημα. Ένας πίνακας ζωγραφικής που μπορείς ν'απολαύσεις εκτός από τα μάτια αλλά και με το στόμα, τη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου