Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

5 πράγματα που δεν έχεις ιδέα πως σε παχαίνουν!


Γνώριζες ότι το γλυκό που έφαγες χθες (και προχθές) είναι αυτό που ευθύνεται για την "ανηφόρα" της ζυγαριάς σου. Τι θα έλεγες όμως αν μάθαινες πώς οι παχουλοί φίλοι σου έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης για την αύξηση του βάρους σου;
Διάβασε επτά πράγματα που ίσως δεν είχες σκεφτεί ότι σχετίζονται άμεσα με τα παραπανίσια κιλά:

Έχεις παχύσαρκους φίλους; Πρόβλημα
Λένε πώς όταν κάνεις κολλητή παρέα με κάποιον, επηρεάζεσαι ανάλογα. Κανείς όμως δε φανταζόταν πώς οι παχύσαρκοι φίλοι σου καταφέρνουν (άθελά τους) να σε παχύνουν!
Σύμφωνα με μια νέα Βρετανική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12.067 άτομα άνω των 32 ετών, όσοι από αυτούς είχαν πολύ στενούς φίλους που ήταν παχύσαρκοι, είχαν 171% (!) πιθανότητες να τους μοιάσουν στα... κιλά! Αυτό συμβαίνει διότι όταν είσαι με φίλους, συνηθίζεις να κάνεις παρόμοια πράγματα. Έτσι, αν για παράδειγμα ο κολλητός σου τρώει συνέχεια, ή αντι για ένα μπαράκι σε πείθει να πάτε σε ένα εστιατόριο, τότε έχεις πιο πολλές πιθανότητες να υποκύψεις. Αν αυτό γίνεται επανειλλημένα, τόσο το χειρότερο για τα κιλά σου.


Σταμάτησες να προσπαθείς στη σχέση σου
Είτε γίνεται συνειδητά είτε ασυνείδητα, πολλές γυναίκες επαναπαύονται σε με μια μακροχρόνια σχέση, αφήνοντας τον εαυτό τους στη μοίρα του. Στην πραγματικότητα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioPsychoSocial Medicine εντόπισε πως περίπου το 25% των αμερικανών τείνουν να παίρνουν απότομα βάρος μετά τον δεύτερο χρόνο σχέσης. Τα πράγματα βέβαια γίνονται χειρότερα μέσα στο γάμο, όπου η συνήθεια κάνει το ζευγάρι να μην προσπαθεί και πολύ για την εικόνα του.

Η αϋπνία που αλλάζει το μεταβολισμό σου
Οι νύχτες που μένεις άγρυπνος δε σου χαλάνε μόνο τη διάθεση, αλλά και το μεταβολισμό σου. Οι ερευνητές του Κέντρου διατροφής στο St. Luke’s-Roosevelt παρατήρησαν πώς όσοι άνθρωποι έχουν μια τάση να νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τείνουν να καταναλώνουν 300 περισσότερες θερμίδες από αυτούς που έχουν κοιμηθεί σωστά. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, με κάθε ώρα πρόσθετου ύπνου, οι πιθανότητες να γίνει κανείς παχύσαρκος, μειώνονταν κατά 30%.

Στρες Vs Ζυγαριά =1-0
Όταν νιώθεις στρες, πολλές φορές καταφεύγεις στην άμεση "παρηγοριά", το φαγητό. Όμως το κύριο πρόβλημα έγκειται στις τροφές που επιλέγεις. Τα γλυκά, τα παγωτά, τα πατατάκια, το junk food και άλλα αλμυρά τρόφιμα είναι στα επικρατέστερα. Αν το δούμε από τη σκοπιά των επιστημόνων, η αύξηση της κορτιζόλης σε συνδυασμό με την αύξηση της ινσουλίνης τις στιγμές που νιώθεις έντονο στρες, μπορεί να αυξήσουν τις παρακαταθήκες λίπους του σώματος, γιατί δρουν λιπογενετικά, (δηλαδή αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να αποθηκεύει περισσότερο λίπος). Έτσι, τρώγοντας κάτι που σε ευχαριστεί -που συνήθως είναι και παχυντικό- έχεις την αίσθηση πως επιβραβεύεις τον οργανισμό σου.

Tα άπαχα που παχαίνουν
Τι κι αν προσπαθείς να διατηρηθείς στα κιλά σου καταναλώνοντας τρόφιμα λίγων λιπαρών ή άπαχα; Όπως επισημαίνει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές στο Πανεπίστημιο Κορνέλ, οι περισσότεροι καταναλωτές εφησυχάζονται επειδή τρώνε κάτι light, με συνέπεια να τρώνε πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουν. Mάλιστα, η πλειοψηφία των εθελοντών που συμμετείχε στην παραπάνω μελέτη παραδέχτηκε ότι όταν αγοράζει ένα άπαχο προϊόν, το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία στον εαυτό του για να φάει περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου