Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Έκθεση του ΠΟΥ και της ΕΕ Παγκόσμιοι «πρωταθλητές» στην κατανάλωση αλκοόλ οι Ευρωπαίοι


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι Ευρωπαίοι πίνουν περισσότερο αλκοόλ από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ποσότητα που καταναλώνουν σε ετήσια βάση φτάνει και τα 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ή σχεδόν τρία ποτήρια κρασιού καθημερινά.

Κι ενώ ο τίτλος του «παγκόσμιου πρωταθλητή» ως προς την κατανάλωση συνολικά απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κατανάλωση να είναι σχεδόν διπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου, καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις ως προς τα επίπεδα χρήσης αλκοόλ μεταξύ των χωρών-μελών καθώς και μεγάλες διαφορές ως προς τη συχνότητα, τον τόπο και χρόνο κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τη Σουζάνα Τζακαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη «ο διπλασιασμός της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη έχει έκδηλες επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών, του περιβάλλοντός τους και στην κοινωνία».

Η τμηματική ανάλυση των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ ανά περιοχή της ΕΕ δείχνει ότι οι πλέον βαρείς πότες εντοπίζονται στην ανατολικο-κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με 14,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά άτομο ετησίως, συγκριτικά με τα 12,4 λίτρα στην κεντρο-δυτική και δυτική Ευρώπη, τα 11,5 λίτρα στη νότια Ευρώπη και τα 10,4 λίτρα στις βόρειες χώρες.

Μια διαφορετική εικόνα προκύπτει όταν η ανάλυση των στοιχείων εστιάζει στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή χρήση αλκοόλ εκτός γευμάτων, σε ασυνήθιστες χρονικές στιγμές και χώρους και την ευκαιριακή κατάχρηση αλκοόλ (binge drinking).

Το σκορ των βόρειων χωρών ως προς την επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι 2,8 (σε μια κλίμακα όπου το 1 είναι λιγότερο επιζήμιο και το 5 είναι απολύτως επιζήμιο) ενώ στην ανατολικο-κεντρική και ανατολική Ευρώπη το σκορ είναι λίγο πάνω από το 2,9. Στην δυτικο-κεντρική και δυτική Ευρώπη, όπως επίσης στην νότια Ευρώπη το σκορ επικίνδυνης κατανάλωσης είναι 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 παθήσεις και διαταραχές που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, περιλαμβανομένης της εξάρτησης και της επιβλαβούς κατανάλωσης, της ηπατικής νόσου, της χρόνιας αλκοολικής ηπατοπάθειας, της δηλητηρίασης και του εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου.

Επίσης πολλά είναι τα προβλήματα υγείας όπου το αλκοόλ θεωρείται συνεισφέρον παράγοντας, όπως οι τραυματισμοί και οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, καθώς επίσης σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν το 12% όλων των θανάτων το 2004, σε άτομα ηλικίας 15-64 ετών αποδίδονται στο αλκοόλ (ένας στους επτά θανάτους ανδρών και ένας στους 13 μεταξύ των γυναικών). Επίσης, το 3% των θανάτων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ από τρίτα άτομα, υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΠΟΥ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πεθαίνουν σε ετήσια βάση από επιβλαβή χρήση αλκοόλ, αναλογώντας στο 3,8% του συνόλου των θανάτων.

Τα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ κατατάσσονται πρώτα στις πολιτικές δημόσιας υγείας που σχεδιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με στόχο να μειώσει το βάρος των χρόνιων παθήσεων που γίνονται αιτία θανάτου 36 εκατομμυρίων ατόμων κάθε χρόνο, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πολιτικές όπως η φορολόγηση των αλκοολούχων προϊόντων, ο περιορισμός της διαφήμισης των προϊόντων αυτών και η ορθή χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση, μέτρα που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι αποδίδουν ως προς τη μείωση των καταναλισκόμενων ποσοτήτων. 

Μιχαήλ Μαρκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου