Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΜΗΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ..;

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα που έγινε στο περιοδικό <<Scince Translation Medicine>> καθώς επίσης και με σχετικές αναφορές που έκανε το BBC  και το <<Nature>> απέδειξαν μέσω εργαστηριακών πειραμάτων που έγιναν πάνω σε ανθρώπους και ποντίκια ότι εντόπισαν μια πρωτεϊνη που πυροδοτεί την απώλεια των τριχών. Επικεφαλής μάλιστα της ομάδας είναι ένας Έλληνας καθηγητής δερματολόγος ο Γιώργος Κωτσαρέλλης. Η ανακάλυψη δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για θεραπείες που θα εμποδίζουν τις τρίχες να πέφτουν από το κεφάλι των αντρών ή ακόμα καλύτερα θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις πεσμένες τρίχες πίσω στην θέση τους. Έχουν ήδη ξεκινήσει να μελετώνται σχετικά φάρμακα και κρέμες που βρίσκονται κιόλας σε φάση κλινικών δοκιμών.
    Οι άντρες συνηθίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους όταν φτάνουν σε μια μέση ηλικία μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Ωστόσο παράγοντες όπως είναι η ποσότητα της τεστοστερόνης καθώς και το γεννετικό υλικό που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος είναι κάποιοι απο τους λόγους για να ξεκινήσει η φαλάκρα αν και απο ότι φαίνεται υπάρχουν και πολλά αίτια τα οποία μας είναι άγνωστα ακόμα.
    Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια που ενεργοποιούνται, όταν οι άνδρες αρχίζουν να μένουν φαλακροί. Βρήκαν, έτσι, ότι το επίπεδο μιας πρωτεΐνης-κλειδί, της προσταγλανδίνης D συνθάσης (PGD2), αυξάνεται μόνο στα κύτταρα των θυλακίων που βρίσκονται στις περιοχές του κεφαλιού χωρίς τρίχες. Τα πειραματόζωα που, μέσω της κατάλληλης γενετικής τροποποίησης, είχαν υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, έμειναν τελείως φαλακρά, ενώ οι μεταφυτευμένες σε αυτά ανθρώπινες τρίχες σταμάτησαν να μεγαλώνουν, όταν η εν λόγω πρωτεΐνη ήταν αυξημένη.

    Όπως είπε ο Κωτσαρέλλης, εντοπίστηκε πλέον σίγουρα μία πρωτεΐνη που θα αποτελέσει στόχο για την θεραπεία της φαλάκρας. Το επόμενο βήμα, όπως είπε, θα είναι να βρεθούν ουσίες που επηρεάζουν αυτή την πρωτεΐνη, ώστε να εμποδιστεί η απώλεια των τριχών και να αναστραφεί. Μια τέτοια μελέτη όμως, όπως ανέφερε, θα πάρει κάποιο χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα νέα φάρμακα που μελετώνται κατά της φαλάκρας, όπως επεσήμανε ο Κωτσαρέλλης, έχουν θεραπευτική δράση στις αλλεργικές ασθένειες, όπως το άσθμα. Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, είναι ασαφές ακόμα αν η ανακάλυψη για το ρόλο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης έχει εφαρμογή και στην πιο σπάνια περίπτωση των γυναικών που χάνουν τα μαλλιά τους.
     Το 2011 η ερευνητική ομάδα του έλληνα δερματολόγου ανακάλυψε ότι τα βλαστικά κύτταρα των θυλακίων των τριχών παραμένουν ανέπαφα ακόμα και στο φαλακρό δέρμα, όμως αναστέλλεται η ανάπτυξή τους. Αν υπεύθυνη γι' αυτή την αναστολή είναι η πρωτεΐνη PGD2, τότε, κατά τον Κωτσαρέλλη, το μπλοκάρισμα της δράσης της με κάποιο τρόπο μπορεί να επιτρέψει ξανά στα βλαστικά κύτταρα να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν νέα θυλάκια τριχών και, τελικά,
να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά. Το αν όμως θα είναι το ίδιο μακριά όπως πριν, αυτό είναι δύσκολο να το ξέρουμε, όπως είπε...


Ελένη Μουστάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου