Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η γραφειοκρατία της Ελλάδας «χτύπησε» και τους Λίβυους.


            Πριν λίγους μήνες ο ιδιωτικός τομέας στο χώρο της υγείας της χώρας μας πήρε μία πολύ  έξυπνη και ταυτόχρονα κερδοφόρα πρωτοβουλία. Πρότεινε στην Λιβύη να στέλνει και στην Ελλάδα, εκτός από την Ιταλία και την Τουρκία, τους τραυματίες πολέμου τους για την περίθαλψη τους. Η συμφωνία αυτή με τη κυβέρνηση της γείτονικ χώρας, έκλεισε αφού ιδιώτες επιχειρηματίες μεταβιβάστηκαν στην μετεπαναστατική Λιβύη θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.    
            Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για την χώρα μας; Εισροή συναλλάγματος. Υπολογίζεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει σε ξενοδοχειακές μονάδες όλης της χώρας περί τους 3.500 Λίβυους. Μόνο το γεγονός ότι ήρθαν στη χώρα μας βοήθησε αρκετές από αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες, άλλες να ξανασταθούν στα πόδια τους και άλλες ακόμη και να μην κλείσουν, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μην χάσουν τις δουλειές τους. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό στην εποχή που διανύουμε.
            Επιπρόσθετα, εκτός από τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση της  χώρας τους στα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν και τα εστιατόρια που τους προσφέρουν φαγητό, οι Λίβυοι τραυματίες λαμβάνουν και χρήματα για να μετακινούνται και να κάνουν ότι αγορές μπορεί να χρειάζονται, τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα η πρωτοβουλία αυτή έχει φέρει στην Ελλάδα γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
            Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχει άλλη άποψη γύρω από το θέμα. Όχι μόνο δεν προσέφερε καμία απολύτως διευκόλυνση στις οποιεσδήποτε διαδικασίες, όπως έκαναν άλλες χώρες, οι οποίες αμέσως προσέφεραν δημόσιες κλινικές για την περίθαλψη των τραυματιών, αλλά αποφάσισε ότι «πλέον η χώρα μας δεν δέχεται εφεξής νέους τραυματίες από τη Λιβύη!». Την απόφαση αυτή, οι ιδιωτικοί όμιλοι την πληροφορήθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά, όταν πριν λίγες μέρες ζήτησαν να μεταφερθεί στη χώρα μας μία γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα στη Βεγγάζη. Τ
ρεις μέρες αργότερα πήραν από το ελληνικό κράτος αρνητική απάντηση στο αίτημα τους.
            Για την ακρίβεια, το ελληνικό κράτος δέχεται τραυματίες, αλλά δεν δέχεται νέους τραυματίες, «εξαιρούνται, δηλαδή, Λίβυοι τραυματίες που έχουν νοσηλευθεί στην Ελλάδα και έχουν ανάγκη περαιτέρω νοσηλείας». Για να γίνει, όμως, ακόμη και αυτό, θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω:

α) Τεκμηρίωση προηγούμενης νοσηλείας στην Ελλάδα (μέσω εξακρίβωσης θεωρήσεων εισόδου των διαβατηρίων τους).

β) Βεβαίωση ελληνικού θεραπευτηρίου ότι θα νοσηλευθούν εντός αυτού.
γ) Βεβαίωση Λιβυκής Αρχής Περίθαλψης Τραυματιών με σαφή δέσμευση ανάληψης συνολικού κόστους νοσηλείας


δ) Οι ασθενείς θα ταξιδεύουν προς και από τη χώρα μας με την απευθείας πτήση των Λιβυκών Αερογραμμών
          Πολλά ερωτήματα έχουν εγερθεί μετά από αυτήν την απόφαση του κράτους οι οποία, πολλοί θεωρούν ότι, δεν μπορεί να σταθεί με λογικά και πειστικά επιχειρήματα και οι αρμόδιοι των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη περιμένουν να εμφανιστεί κάποιος υπεύθυνος που θα τους τα δώσει.
Δελήπαλτα Ιωάννα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου