Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012



ΣΟΚΟΛΑΤΑ:ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η σοκολάτα θεωρείται παγκοσμίως ως η νούμερο 1 λιχουδιά και έχει κατακτήσει την υφήλιο από την εποχή των Μάγια… Οι λιχουδιές όμως, ως γνωστόν, είναι συνήθως και ανθυγιεινές! Να όμως η μεγάλη έκπληξη: Ίσως να μην είναι και τόσο ανθυγιεινή η σοκολάτα τελικά. Αξίζει τον κόπο, λοιπόν,  να δούμε από τι ακριβώς αποτελείται αυτή η-παρεξηγημένη-λιχουδιά:
·         Ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα τα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
·         Βιταμίνη Ε: Μία βιταμίνη πολύ σημαντική για τις μεμβράνες(=τα τοιχώματα) των κυττάρων μας.
·         Καφεΐνη: Ίσως να μην ξέρατε πως η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως είναι η σοκολάτα. Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.
·         Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.
·         Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες παντού στον οργανισμό μας.
·         Σίδηρος: Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
·         Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει πάνω από 600 φυτικές ουσίες.
·         Χαλκός: Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθά στην σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά όπως και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
        Εξετάζοντας, λοιπόν, τι περιέχεται στην σοκολάτα, ήδη ανακαλύψαμε κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα μας. Όμως δεν τελειώσαμε εδώ. Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία μας!
Συγκεκριμένα, Ιταλοί μελετητές διεξήγαγαν έρευνα κατά την οποία έδιναν καθημερινά 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 15 νέους. Μετά από 15 μέρες, η πίεση του αίματος των νέων είχε μειωθεί και ο μεταβολισμός τους είχε βελτιωθεί!
Όταν μετά από τις πρώτες 15 μέρες έρευνας οι επιστήμονες άλλαξαν την σοκολάτα και αντί μαύρης έδιναν στους νέους καθημερινά άσπρη σοκολάτα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή ούτε της πίεσης, ούτε και του μεταβολισμού.
Η ευεργετική δράση της μαύρης σοκολάτας εξηγείται ως εξής:
Tο κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδείς. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από την κανονική ή την άσπρη σοκολάτα και είναι έτσι πιο πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες.
Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αφού αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο με τη σειρά του επιδρά ευεργετικά στο κυκλοφοριακό σύστημα αφού εμποδίζει το κλείσιμο των αρτηριών και μειώνει έτσι την πίεση του αίματος.
Παράλληλα, το νιτρικό οξείδιο επιδρά και στα κύτταρα του σώματος, ώστε αυτά να είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα λοιπόν δέχονται πιο εύκολα την επίδραση της ινσουλίνης (μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας), η οποία τα κάνει να απορροφήσουν πιο εύκολα την γλυκόζη.

Άλλη έρευνα που έγινε στο Λονδίνο εξέτασε την “αντιβηχική δράση” της θεοβρωμίνης, μιας άλλης ουσίας που περιέχεται στο κακάο!
Οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν σε 10 εθελοντές (που..έβηχαν) τυχαία θεοβρωμίνη ή άλλα αντιβηχικά φάρμακα.
Η θεοβρωμίνη έδειξε να είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στον βήχα παρά η κωδεϊνη (που θεωρείται το καλύτερο αντιβηχικό φάρμακο σήμερα!) και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που κάποτε έχουν τα άλλα φάρμακα.
Γύρω από την σοκολάτα κυριαρχούν διάφορες απόψεις, όχι και τόσο ευχάριστες για τους λάτρεις της. Πιο κάτω θα βρείτε κάποιους από τους μύθους και πραγματικότητες.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την παράξενη ιδιότητα που υποτίθεται πως έχει η σοκολάτα να προκαλεί ακμή (σπυράκια!). Και γιατί παράξενη; Διότι κανένας επιστήμονας δεν έχει κατορθώσει ποτέ να αποδείξει κάτι τέτοιο, άρα μάλλον περί παραξενιάς πρόκειται!
Ακόμη, καθημερινά ακούτε την φράση: “η σοκολάτα παχαίνει”! Ε λοιπόν λάθος! Η σοκολάτα ναι μεν περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) αλλά δεν είναι αυτή που μας κάνει χοντρούς.
Η σοκολάτα μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής, εάν τρώμε μικρές ποσότητες και μειώνουμε τα υπόλοιπα λιπαρά στην διατροφή μας.
Επιπλέον, ακούγεται ότι η σοκολάτα προκαλεί ημικρανία που εκδηλώνεται μόνο αν έχουμε αλλεργία στην σοκολάτα. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, η αλλεργία αποδίδεται περισσότερο στο γάλα παρά στην σοκολάτα. Επομένως, αν κάποιος επιλέξει σοκολάτα υγείας, που δεν περιέχει γάλα και λακτόζη, δεν θα έχει πρόβλημα.
Είναι γεγονός ότι η σοκολάτα βοηθά στην διαύγεια του νου και στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ότι χωνεύεται πολύ εύκολα. Όμως η υπερβολική κατανάλωση σίγουρα παχαίνει και προκαλεί εντερικές διαταραχές.
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτουν αρκετές ευεργετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχει η σοκολάτα στον οργανισμό μας, αλλά βέβαια, Αγαπητοί  λάτρεις της σοκολάτας, δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε το “πάν μέτρον άριστον”!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου