Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μαθητές και επισκέπτες στον κόσμο του CERN Εκθεση στο 2ο Γενικό Λύκειο



Τα πρώτα... βήματά τους στο θαυμαστό κόσμο της επιστήμης πραγματοποιούν οι μαθητές αλλά και όλοι όσοι επισκέπτονται την έκθεση του CERN στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου με τίτλο «Προσεγγίζοντας τις απαρχές του Σύμπαντος». Η έκθεση που ξεναγεί τον κόσμο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, άνοιξε τις πύλες της την προηγούμενη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Τρίτη 27 Μαρτίου. 
Οι επισκέπτες της έκθεσης ενημερώνονται για τα πειράματα που γίνονται στο CERN, τις μεθόδους, τις μηχανές και τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στην έρευνα τους, όπου αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν, αλλά και τα τεχνολογικά οφέλη και τις εφαρμογές αυτής της έρευνας. 
Οι επισκέπτες, επίσης, μπορούν να θαυμάσουν ένα μοντέλο υπό κλίμακα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) αλλά και τμήματα των ανιχνευτών που «παρατηρούν» τις κρούσεις των αδρονίων. 
Μεγάλο ενδιαφέρον για επισκέψεις
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διοργάνωσης, η έκθεση έχει δεχτεί πολλούς επισκέπτες ενώ σχολεία από όλη την Κρήτη αλλά και τη Ρόδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτή. Ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Αντώνης Χναράκης, αναφέρει πως αποφάσισε να μεταφέρει την έκθεση στο Ηράκλειο όταν επισκέφτηκε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα, όπου φιλοξενείτο το προηγούμενο διάστημα. Ακολούθησαν επαφές με τους υπευθύνους του CERN, μία επίσκεψή τους στο Ηράκλειο κι έτσι η έκθεση έγινε πραγματικότητα. 
«Η έκθεση είναι σημαντική, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και τον κόσμο. Απευθύνεται στους μαθητές γιατί το CERN αναζητά νέους επιστήμονες και ευχόμαστε κάποια από τα παιδιά που θα επισκεφτούν την έκθεση να κάνουν το μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τους και να δουλέψουν στο CERN», αναφέρει. 
Ο κ. Χναράκης τονίζει πως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι καταφέρνουν και συνεργάζονται επιστήμονες από 608 πανεπιστήμια με 113 εθνικότητες, επιτυγχάνεται, δηλαδή, η διεθνοποίηση στην επιστήμη. Πρόκειται, όπως λέει, για μία κατάκτηση της ανθρώπινης νόησης ή διανόησης.  

Μιχαήλ Μαρκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου