Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας

Με την ταινία « Άθικτοι» που έχει σπάσει ρεκόρ εισπράξεων φέτος στη Γαλλία –με 20 εκατομμύρια εισιτήρια, ανοίγει την αυλαία του το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. 




C’est la France.Από το φθινόπωρο του 2000 μέχρι την άνοιξη του 2012, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κατάφερε να γίνει το πλέον καθιερωμένο και αγαπημένο ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Για 13η φορά ανοίγει τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό και ετοιμάζεται να καταπλήξει από την πρώτη κιόλας μέρα και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 28 Μαρτίου.

Οι κινηματογράφοι, Ιντεάλ Δαναός 1 και 2 και το Αuditorium Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Κολωνάκι) θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση, η οποία - στα 12 χρόνια πορείας της- κέρδισε το κοινό, κατοχύρωσε μια θέση δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά Φεστιβάλ κινηματογράφου (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X), ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά Φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Φετινά συστατικά:55 ταινίες, διοργάνωση masterclass, τμήμα «Αραβική Γαλλοφωνία» με έργα μιας νέας γενιάς σκηνοθετών από χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος, 6η χρονιά φιλοξενίας του Outview Film Festival (το κινηματογραφικό φεστιβάλ ομοφυλοφιλικών ταινιών) με 5 ταινίες φέτος και η βωβή ταινία «Carmen» του Σεσίλ Μπ. Ντε Μιλ συνοδεία μουσικής από την Εθνική Ορχήστρα Τζαζ του Παρισιού.
Η πολυαναμενόμενη ταινία των Eric Tolendono και Oliver Nakache, «Άθικτοι» κάνει την αρχή. Μετά από 9 υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ 2012 και την κατάκτηση της 3ης θέσης του Γαλλικού Box Office, πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες κάνει πρεμιέρα εδώ για λίγους και καλούς.(είσοδο μόνο με ειδικές προσκλήσεις).

Ευφάνταστο και το καλωσόρισμα στην φετινή διοργάνωση. Άνθρωποι του σινεμά, των τεχνών, όπως και της κινηματογραφικής παραγωγής σε υποδέχονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Με ιστορίες από τον κόσμο της 7ης τέχνης και τον προσωπικό τους ιδιαίτερο τρόπο κάνουν την ιδανική εισαγωγή για την ταινία που ακολουθεί.

Τέλος, επειδή ότι αρχίζει όμορφα πρέπει να τελειώνει αντάξια, την τελετή λήξης διεκδίκησε η ταινία “Mon pire Cauchemar” της Αnne Fontaine, με τους Isabelle Huppert, Benoit Poelvoodre, Andre Dussollier.
Σημεία που προσθέτουν στην διοργάνωση: - η δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στον Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Γαϊτανίδη, - Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Michel Reihac και Μενέλαο Καραμαγγιώλη, η αφρόκρεμα της ελληνογαλλικής παραγωγής στα master class.

Στη Θεσσαλονίκη
Το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 29 Μαρτίου ως την Τετάρτη 4 Απριλίου.




1 σχόλιο: