Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο τρόπος σκέψης καθορίζει την "ηλικία" του σώματος


Τελικά η φράση "είμαι όσο φαίνομαι" έχει επιστημονικό αντίκρισμα! Σύμφωνα με μια νέα αμερικάνικη έρευνα, όσοι άνθρωποι ντύνονται και σκέπτονται νεανικά είναι πιο υγιείς σε σχέση με αυτούς που σκέπτονται και  ντύνονται πιο σοβαρά, σύμφωνα με την ηλικία τους.  Η θετική και νεανική σκέψη και νοοτροπία  έχει πολύ μεγάλη δύναμη καθώς μπορεί να βελτιώσει από την πίεση του αίματος και τα αρθριτικά μέχρι την όραση. Ακόμα και η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος (π.χ. του προστάτη), σε ένα βαθμό, μπορούν να κρατηθούν μακριά χάρη στη δύναμη των νοητικών εικόνων που σχηματίζει κανείς για τον εαυτό του και στην εσωτερική άρνησή του να γεράσει.

Η μελέτη των ερευνητών, υπό την  Έλεν Λάνγκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Perspectives on Psychological Science». Επιπρόσθετα οι ερευνητές αναφέρουν ένα πείραμα κατά το οποίο μερικοί ηλικιωμένοι «μεταφέρθηκαν», πίσω στο 1959 για μια εβδομάδα και έζησαν σε ένα διαμέρισμα επιπλωμένο με τη μόδα εκείνης της εποχής, ενώ παρακολουθούσαν τηλεόραση και άκουγαν μουσική της δεκαετίας του πενήντα και του εξήντα. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι οι εθελοντές «ξανάνιωσαν» και ανανεώθηκαν, καθώς έδειχναν κατά τρία χρόνια νεότεροι, η ακοή και η όρασή τους είχε βελτιωθεί, οι αρθρώσεις τους ήταν πιο ευέλικτες, οι μύες τους πιο δυνατοί και το μυαλό τους πιο καθαρό. Σύμφωνα με την Λάνγκερ, ένα μέρος από την κατάπτωση των ηλικιωμένων δεν οφείλεται παρά σε νοητικές προκαταλήψεις σχετικά με την ζωή στην τρίτη ηλικία. Έτσι, το σπάσιμο αυτών των νοητικών αλυσίδων μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου, χωρίς να χρειάζονται ακριβές καλλυντικές κρέμες ή επώδυνες δίαιτες.

Επίσης, ένα άλλο πείραμα έδειξε ότι οι γυναίκες που βάφουν και κόβουν τα μαλλιά τους, όχι μόνο δείχνουν πιο νέες, αλλά έχουν και μειωμένη πίεση αίματος, μια βασική ένδειξη λιγότερου άγχους και καλύτερης υγείας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, γερνάνε πιο αργά σε σχέση με όσες γέννησαν σε ηλικία 20 - 30 ετών. Το γεγονός ότι μια μεγάλη γυναίκα περιβάλλεται ξαφνικά από νεαρότερα άτομα βοηθάει και την ίδια να δει τον εαυτό της με άλλα μάτια και έτσι να νιώσει πιο νέα.

Σιάφαρη Λυδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου