Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Υποθυρεοειδισμός!!!



Σαν υποθυρεοειδισμός ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών και τα συχνότερα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση και αδυναμία, καθώς και η υπνηλία, η ψυχολογική κατάπτωση, η κατακράτηση υγρών και η απότομη και αδικαιολόγητη αύξηση βάρους. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή υποκατάστασης των θυρεοειδών ορμονών, και κάποιων παράλληλων αλλαγών στις συνήθειες του, ο οργανισμός επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς του.

Η διατροφή στον υποθυρεοειδισμό μοιάζει πολύ με την διατροφή ενός διαβητικού. Μικρά και συχνά γεύματα που βασίζονται σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (πρωτείνες και σύνθετοι υδατάνθρακες που προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και μικρότερη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα). Τρώγοντας με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, «κινητοποίηση» του μεταβολισμού και μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ευθύνονται για το κοιλιακό λίπος, την αύξηση του σωματικού βάρους, την μείωση του μυϊκού ιστού, καθώς επίσης δρουν ανασταλτικά στην μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Η ζάχαρη λοιπόν, θα πρέπει να μειωθεί δραματικά, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση φυτικών ινών τόσο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όσο και για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, καταστάσεις που συνυπάρχουν του υποθυρεοειδισμού.

Παράλληλα, όσοι υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Για αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η βιταμίνη D και το σελήνιο συνιστώνται για χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Η προσθήκη βιταμίνης D με τη διατροφή (γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, κρόκος αβγού) ή και μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει και να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Ταυτόχρονα το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

Τέλος, συμπληρώματα όπως η κανέλλα, το χρώμιο και το μαγνήσιο, δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν ιώδιο, όπως κάποια σκευάσματα θαλασσίων φυκιών κλπ. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται πάντα η συμβουλή του ενδοκρινολόγου, αφού ο θυρεοειδής είναι ευάλωτος σε συγκεκριμένα στοιχεία (όπως το ιώδιο), ενώ επηρεάζεται από ύπαρξη έντονου άγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου