Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

"Πάχυνες ή μου φαίνεται;;;Γιατί;;""Πάχυνες ή μου φαίνεται;;;"Μια ερώτηση που ειδικά εμείς τα κορίτσια,αναγκαζόμαστε να ακούμε πολύ συχνα από συγγενεις ,φίλους ή γνωστούς.Οι προβλεπόμενες αντίδρασεις βέβαια ,είναι είτε να πειραχτούμε και να'χουμε νεύρα όλη μέρα είτε να προσποιηθούμε  και να ξεσπάσουμε στην πορεία τρώγοντας κι άλλο!Ποιοί όμως είναι οι λόγοι που πήραμε βάρος χωρίς να το καταλάβουμε άμεσα;
   Πρώτος και βασικός είναι οτι φάγαμε παραπάνω ή για να λέμε την αλήθεια ό,τι βρήκαμε και ορίστε τώρα τα αποτελέσματα!Συνεπώς,κάποιος που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, το οποίο μάλιστα αποτελείται κυρίως από λίπη και υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα δεν ασκείται καθόλου δεν δικαιούται να θυμώνει με κανέναν άλλον παρα μονάχα με τον εαυτό του που τον παραμέλησε.
  Από την άλλη,υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μας και ίσως να μην τους γνωρίζουμε όλους . Ποιοι είναι;
- Το στρες: Ο αγχωτικός τρόπος ζωής, λένε οι ειδικοί, επηρεάζει τόσο πολύ την βιοχημική διαδικασία στο σώμα μας, η οποία για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε αποθηκεύει «καύσιμα», επιβραδύνει τον μεταβολισμό και εκκρίνει χημικά που ευθύνονται για την παχυσαρκία στην κοιλιακή χώρα. Από την άλλη μεριά, πολλοί άνθρωποι τρώνε για να αντιμετωπίσουν το στρες και για να το καταφέρουν αυτό υποσυνείδητα προτιμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων.
- Η έλλειψη ύπνου: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά συμβαίνει ακριβώς η ίδια βιοχημική λειτουργία, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω: το σώμα μας αντιμετωπίζει ένα είδος «φυσιολογικού» στρες, το οποίο οδηγεί στο να αποθηκεύεται βιοχημικά περισσότερο λίπος.
Προσθέτοντας λίγο παραπάνω χρόνο στον ύπνο σας και χωρίς, φυσικά, να αυξήσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, θα δείτε θεαματική μείωση στο βάρος σας.
- Η κατανάλωση φαρμάκων: Τα χάπια κατά της κατάθλιψης, κατά των ψυχολογικών διαταραχών, τα αντισυλληπτικά ή άλλες θεραπείες για τις ορμόνες, για την πίεση ή το διαβήτη, μπορεί να προσθέσουν βάρος, το οποίο δεν αποκλείεται να φτάσει και τα πέντε κιλά ανά μήνα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή τα φάρμακα αυτά δημιουργούν κατακράτηση υγρών είτε επειδή αυξάνουν
την όρεξη για φαγητό, συνεπώς το άτομο, χωρίς καν να το καταλαβαίνει, τρώει περισσότερο. Ο γιατρός είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εγκρίνει την δίαιτα, την οποία θα πρέπει το άτομο που λαμβάνει αυτά τα φάρμακα να ακολουθεί.
- Κάποια ασθένεια: Αν, για παράδειγμα, πάσχετε από υποθυρεοειδή, είναι πολύ πιθανό, ενώ δεν έχετε όρεξη για φαγητό,το βάρος σας να αυξάνεται. Ο υποθυρεοειδής χαρακτηρίζεται, επίσης, και από έντονη κούραση, ληθαργία, πρήξιμο, βραχνάδα
και έντονη ευαισθησία στο κρύο. Κάντε, λοιπόν, τις απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από αυτήν ή από κάποια άλλη ασθένεια.
- Η εμμηνόπαυση: Ου γαρ έρχεται μόνο. Μαζί με αυτό ακολουθούν πολλές άλλες σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό μας, όπως για παράδειγμα η μείωση του μεταβολισμού και οι ορμονικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν -μεταξύ άλλων- έντονη πείνα.(πηγή:περιοδικό Prevention)
    Συμπεραίνουμε λοιπόν οτι ο τρόπος που ζούμε και οι επιλογές που κάνουμε από το φαγητό μέχρι και το χρόνο που αφιερώνουμε για τον ύπνο μας ,επηρεάζουν άμεσα τη σωματική και ψυχική υγεία μας.Την επόμενη φορά που θα σας ξαναρωτήσουν,αναρωτηθείτε αν ισχυεί και ψάξτε το....!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου