Κυριακή 18 Μαρτίου 2012


Dance me to the end of Love.





Κυριακή πρωί και ενώ ετοίμαζα να κάνω τον συνηθισμένο μου καφέ με ανοιξιάτικη διάθεση, ανοίγω το ραδιόφωνο... Το τραγούδι γνώριμο... “Dance me to the end of love”... Πόση αλήθεια, πράγματι, κρύβει ο τίτλος..Πόσο άρρηκτα συνδεδεμένος είναι ο χορός με την έκφραση συναισθημάτων και, κυρίως, με τον έρωτα, το πάθος, το φλερτ...
Η Ισιδώρα Ντάνκαν είχε κάποτε πει : "Αν μπορούσα να σου πω τι σημαίνει, δε θα υπήρχε λόγος να το χορέψω". Πράγματι, η γλώσσα του σώματος έχει αναδειχθεί στο πιο απλό και, συνάμα, στο πιο σύνθετο και περίπλοκο μέσο έκφρασης συναισθημάτων, με την πιο αυθόρμητη εφαρμογή της μέσω του χορού. Όταν η γλώσσα σωπαίνει..Όταν οι λέξεις αποδεικνύονται φτωχές να αποτυπώσουν τον εσωτερικό μας κόσμο...Όταν τα άτομα δειλιάζουν να πουν ανοιχτά αυτό που νιώθουν, τότε έρχεται η γλώσσα του σώματος να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για να απελευθερωθούν τα συναισθήματα...από το πιο αθώο μέχρι το πιο τολμηρό.
Πολλές φορές, "βοηθός" σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η μουσική που αποτελεί το ερέθισμα να ξετυλιχτούν τα πιο απόκρυφα συναισθήματά μας. Μας βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας ως μέσο για να δείξουμε τι νιώθουμε – χαρά, λύπη, απογοήτευση, έρωτα, λαγνεία, πάθος, μοναξιά...Τόσα πολλά και αντιφατικά συναισθήματα δοσμένα μέσα από ένα κοινό μονοπάτι : το χορό.
Οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει το φλερτ ως "το χορό του ζευγαρώματος" και όχι άδικα. Η βασική τακτική του φλερτ συνίσταται σε 4 βήματα : Προσοχή, Ενδιαφέρον, Επιθυμία, Δράση. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα συναντάμε στα περισσότερα είδη χορού.
Δεν είναι τυχαίο που η Rumba θεωρείται ο ‘χορός του έρωτα’. Η κίνηση των σωμάτων, η επιθετική στάση, η αισθησιακή κίνηση των γοφών και της λεκάνης συνθέτουν όλο το φάσμα του ερωτικού παιχνιδιού.
Το Tango… Ο χορός του πάθους με τις κοφτές και νευρικές κινήσεις του, την ένταση στο βλέμμα του καβαλιέρου και τον έλεγχό του στο σώμα της ντάμας του και,ταυτόχρονα, την πρόκληση μέσα από τις δικές της νωχελικές και αισθησιακές φιγούρες.
Το cha cha, με τις γρήγορες και έντονες κινήσεις του εκφράζει απόλυτα το ερωτικό πείραγμα και την αυθάδεια του φλερτ.
Συνεπώς, ο χορός ανάμεσα σε δύο άτομα δεν είναι απλώς βήματα. Οι δύο γίνονται ένα και αναπτύσσεται μια μοναδική επαφή, η οποία πλημμυρίζει εικόνες και αντανακλά συναισθήματα. Κάθε κίνηση κι ένα μοναδικό συναίσθημα, το οποίο με τη σειρά του γεννά ένα άλλο συναίσθημα κι έτσι δημιουργείται ο χορός... Ένα μονοπάτι απελευθέρωσης του εαυτού μας και ένα άνοιγμα προς τους άλλους... μια ένωση κορμιών και ψυχών κι ένα μυστηριώδες ταξίδι με άγνωστο προορισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου