Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Φράουλα η κόκκινη απόλαυση!



Διαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές.. Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 Οι μετοχές της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα.
  Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο
και αρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr.
 Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες.Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις
 σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν
 αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωση.
Τρόπος αγοράς και συντήρησης:Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, και μόνο όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα,καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου.
 Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.
 Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:Τρώγονται ωμές, σκέτες ως φρούτο αλλά και μαζί με ζάχαρη, λεμόνι, γιαούρτι, σαντιγί  ή λίγο αλκοόλ. 
Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική, γίνονται γλυκά επιδόρπια, μαρμελάδα, λικέρ, κομπόστα.
 Μια ενδιαφέρουσα πρόταση: πλύνετε τις με άφθονο νερό στο οποίο υπήρχε λεμόνι, βουτήξτε τις για 30 λεπτά σε ζαχαρωμένο κρασί
 και αφαιρέστε τους μικρούς εξωτερικούς κόκκους. 
Καλή όρεξη..









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου