Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Γυναίκες VS Αλκοολισμός


Σύμφωνα με μια Σουηδική έρευνα οι γυναίκες αλκοολικές είναι πιο ευαίσθητες σε σχέση με τους αλκοολικούς άντρες, καθώς παθαίνουν τρεις φορές γρηγορότερα ζημιά στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, που κάνουν σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό εξειδικευμένο σε θέματα αλκοολισμού κατάλαβαν ότι στις γυναίκες μειώνετε κατά 50% η λειτουργία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο τους μετά από τέσσερα χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι χρειάζονται σχεδόν τον τριπλάσιο χρόνο κατανάλωσης αλκοόλ για να υποστούν την ίδια βλάβη.

Η Κριστίνα Μπέργκλουντ, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει: <<Η βλάβη προχωρά πολύ πιο γρήγορα στις γυναίκες>>
Η σεροτονίνη είναι μια ουσία που βοηθάει στην ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης, στον έλεγχο των ορμών και στον κύκλο του ύπνου.
Η μελέτη έγινε ανάμεσα σε 42 ανθρώπους εξαρτημένους από το αλκοόλ, από αυτούς το ένα τρίτο ήταν γυναίκες και 28 μη αλκοολικούς. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, οι αλκοολικοί είχαν μικρότερες λειτουργίες σεροτονίνης σε σχέση με τους μη αλκοολικούς.

Όμως το γεγονός ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο ευάλωτος στο αλκοόλ σε σχέση με τον αντρικό προκάλεσε εντύπωση.Βέβαια από την άλλη έστω και με σημαντική χρονική διαφορά και ο αντρικός εγκέφαλος έχει την ίδια κατάληξη με τον γυναικείο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι λόγω του μικρού δείγματος πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου