Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΟ-ΜΥΣΤΙΚΑ


Μερικοί δηλώνουν εθισμένοι στη γεύση της, ενώ κάποιοι άλλοι στο άκουσμα και μόνο της λέξης σοκολάτα αρχίζουν να μετρούν θερμίδες. Το σίγουρο είναι όμως πως όλοι μας έχουμε δοκιμάσει τη γλυκιά γεύση της.

Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών πάντως έχουν δείξει πως:

· Η μαύρη σοκολάτα πιθανόν να χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς

· Η σοκολάτα μπορεί να δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων

· Η θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση

· Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό

· Η σοκολάτα συμβάλλει στην μακροβιότητα

· Φυσικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα έως τα στοιχεία αυτά να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και εννοείται πως η σοκολάτα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει οποιουδήποτε είδους θεραπευτική αγωγή.

· Παρά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της και τις έρευνες που υποδεικνύουν μια θετική επίδραση της στον οργανισμό μας, η σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σοκολάτα θεωρούνταν σαν μια από τις κύριες αιτίες για πρόκληση βλαβών στα δόντια και στην εκδήλωση ακμής στο πρόσωπο. Οι έρευνες δεν καταδεικνύουν κάποιο από τα συστατικά της σοκολάτας υπεύθυνο πρόκλησης ακμής, ενώ για την πρόκληση τερηδόνας και άλλων οδοντικών βλαβών υπεύθυνη είναι η διατροφή στο σύνολο της.

· Μάλιστα, η σοκολάτα λόγω των λιπαρών που περιέχει λιώνει στο στόμα και παραμένει στα δόντια μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλα γλυκίσματα.

· Η σχέση της σοκολάτας με τη χοληστερόλη είναι επίσης παρεξηγημένη. Παρά το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών της είναι λιπαρά, εντούτοις ο ειδικός συνδυασμός λιπαρών οξέων την καθιστά προστατευτική έναντι στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος.

Ένα άλλο στοιχείο που αφορά στη σοκολάτα είναι ότι μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg. Πραγματικά η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Επίσης η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες δηλαδή σε φυσικά αντιοξειδωτικά από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η σοκολάτα από τον 16ο ως τον 20ο αιώνα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού.

Όπως και να χει πάντως η σοκολάτα έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην διατροφή μας

ΠΑΠΑΖΛΗ ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου