Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Φοιτητής ετοιμάζει ανιχνευτή ψεύδους για το Διαδίκτυο

11608502A9C9A1275395E72A1A9B2BBE Φοιτητής ετοιμάζει ανιχνευτή ψεύδους για το Διαδίκτυο

Σύμφωνα με το Nieman Journalism Lab, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του MIT αναπτύσσει ένα τρόπο για να ανιχνεύει τα όποια «ψέματα» μπορεί να περιέχονται σε κάποιο γραπτό πολιτικό κείμενο, με την ίδια ευκολία που ένας ορθογράφος σαρώνει τα κείμενα για ορθογραφικά λάθη.

Σε συνεργασία με το PolitiFact,

ο Dan Schultz προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και του πως τελικά μεταφέρονται στο κοινό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Το project χρησιμοποιεί την επεξεργασία γλώσσας για την επαλήθευση γεγονότων, μέσω API, με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στο PolotiFact. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει ένα ψέμα από την αλήθεια από μόνο του, αλλά το κάνει αντλώντας δεδομένα σχετικά με φράσεις που βρίσκονται σε ένα σύστημα. Κάποια στιγμή το επόμενο έτος, όταν το project ολοκληρωθεί, ο Schultz σχεδιάζει να παραθέσει τον κώδικά του στο ευρύ κοινό, οπότε και να αναπτυχθούν και οι δυνατότητές του μέσω της συμβολής άλλων προγραμματιστών.

Όπως και το NJL σημείωσε, και ελπίζουμε να ισχύσει, αν τελικά λειτουργήσει το πρόγραμμα και κυκλοφορήσει ως λειτουργικό, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε διάφορα site και να καταρρίπτει πολλές παραφιλολογίες που καταλήγουν να εδραιώνονται τελικά ως γεγονότα.

ΑγγελικήΤζίφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου