Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τσιγάρα… με πυρασφάλεια!

Η ΕΕ αποφάσισε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς από αμέλεια, «υποχρεώνοντας» όλες τις χώρες μέλη της να διαθέτουν τσιγάρα που θα είναι «μειωμένης ροπής ανάφλεξης», έτσι ώστε να σβήνουν μόνα τους αν ο χρήστης τα ξεχάσει σε κάποιο σημείο αναμμένα. Το μυστικό βρίσκεται στο τσιγαρόχαρτο: Οι κατασκευαστές έχουν εισάγει σε δύο σημεία του τσιγάρου δακτύλιους από παχύτερο χαρτί, οι οποίοι μειώνουν την παροχή ατμοσφαιρικού οξυγόνου. Έτσι, όταν η κάφτρα φτάσει στο δακτύλιο, το τσιγάρο σβήνει, εκτός αν ο καπνιστής εισπνεύσει τον καπνό και τραβήξει νέο αέρα μέσα από την κάφτρα.
«Αν δεν τραβήξεις τζούρα, το τσιγάρο σβήνει από μόνο του» εξήγησε ο Φρεντερίκ Βινσέντ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επίτροπου Υγείας στην Κομισιόν. Η εφαρμογή των νέων αυτών προδιαγραφών στα τσιγάρα είναι υποχρέωση όλων των χωρών-μελών της ΕΕ με την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της ΕΕ, που αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας. Κατά συνέπεια, σύντομα όλα τα τσιγάρα που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα σβήνουν μόνα τους. Δεν ισχύει όμως αυτό και για τα πούρα, αφού δεν εφαρμόζονται και σε αυτά οι προδιαγραφές της «μειωμένης ροπής ανάφλεξης».
Το παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου οι νέες προδιαγραφές εφαρμόζονται υποχρεωτικά από πέρυσι, δείχνει ότι τα θύματα των αναμμένων τσιγάρων μπορούν να μειωθούν κατά 43% (ή περίπου 500 θανάτους το χρόνο στην ΕΕ). Εκτός από τη Φινλανδία, το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σύμφωνα με στοιχεία των χωρών-μελών, τα αναμμένα τσιγάρα προκαλούν 30.000 πυρκαγιές, 4.000 τραυματισμούς και 1.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου