Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Χειμωνιάτικο τοπίο σε όλη την χώρα!!!
Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στις περισσότερες περιοχές τις χώρας από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τσουχτερό κρύο, χιόνια και ισχυρούς ανέμους.Αυτό το ξαφνικό κύμα κακοκαιρίας έχει προκαλέσει όπως ήταν επόμενο, σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και εναέριες κυκλοφορίες.
Ειδικότερα, δεμένα είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου τα πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες, το Ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ, ενώ στις περισσότερες περιοχές τις Ελλάδας οι θερμοκρασίες είναι πολικές και το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό.
Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ωστόσο κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων και των δελφινιών για τον Αργοσαρωνικό. Από το Λάυριο απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου για Κέα και Κύθνο.
Οι περισσότερες περιοχές στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα είναι χιονισμένες, αφού από το πρωί του Σαββάτου η χιονόπτωση ήταν έντονη. Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν από τη χιονόπτωση στο Πήλιο, όπου η έλλειψη μηχανημάτων, αλλά κυρίως ο αιφνιδιασμός της ηγεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν τα Χάνια Πηλίου. Μετά από αρκετή ώρα τα εκχιονιστικά μηχανήματα άνοιξαν το δρόμο.Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, εκτός από ορισμένα σημεία όπου σύμφωνα με την τροχαία Βόλου, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
Χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι, με βροχές στα πεδινά και χιόνια σημειώνονται και στα ορεινά και ημιορεινά των Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα Κυριακή στις 8 το πρωί στην Ορεινή Φωκίδα -1 βαθμούς, στο Μέτσοβο 2 βαθμούς και στη Φλώρινα 3 βαθμούς.Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται και ο νομός Καρδίτσας με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο κρύο και με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους στα ορεινά του νομού.
Είναι βέβαια απαραίτητο όσοι θέλουν να κινηθούν στα ορεινά ότι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για το παν ενδεχόμενο.
Στα άσπρα ντύθηκε και η κορυφή του Παρνασσού, όπου η χιονόπτωση ήταν έντονη από το Σάββατο.
Και σήμερα δεν αλλάζει το σκηνικού του καιρού με χιονοπτώσεις στα ορεινά και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά κατά τόπους ισχυρές, ενώ εξίσου χαμηλά επίπεδα θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες. Τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα η εικόνα σε όλη τη χώρα θα είναι χειμωνιάτικη, κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα.


Ιωσηφίδου Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου