Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ο τόνος και η χροιά της φωνής ...κάνει τον πολιτικό ηγέτη!

Ο τόνος της φωνής ενός πολιτικού μπορεί να αυξήσει τη δημοτικότητά του στο εκλογικό σώμα ή, αντίθετα, να την μειώσει, διαπιστώνει καναδική επιστημονική έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν συστηματικά πολιτικούς που έχουν φωνή με χαμηλό τόνο και βαθιά χροιά, επειδή αυτή τους προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία και μεταδίδει μεγαλύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης και εξουσίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Ντέιβιντ Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ του Οντάριο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Evolution and Human Behavior, έβαλαν 125 εθελοντές να ακούσουν και να αξιολογήσουν μια σειρά από ηχογραφημένα αποσπάσματα ομιλιών Αμερικανών προέδρων, στα οποία είχε, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλοιωθεί η φωνή του κάθε πολιτικού, ώστε σε μερικές περιπτώσεις να έχει χαμηλό και βαθύ τόνο και σε άλλες υψηλό και οξύ.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι έδειξαν μεγάλη προτίμηση στις χαμηλού τόνου φωνές και όχι στις οξείες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι υποψήφιοι με χαμηλότερο τόνο φωνής έχουν κερδίσει όλες τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1960-2000, ενώ άλλες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βρίσκουν τις πιο χαμηλές και βαθιές φωνές πιο ελκυστικές και γοητευτικές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προτίμηση σε αυτές τις φωνές, που γίνονται αντιληπτές ως πιο κυριαρχικές και ηγετικές, έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.

Ορισμένοι πολιτικοί, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, έφθασαν στο σημείο να έχουν ειδικό δάσκαλο για να εξασκηθούν κατάλληλα, ώστε να χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους.

Οι Καναδοί ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να βαθμολογήσουν τους πολιτικούς, με βάση τη φωνή τους, όσον αφορά την ελκυστικότητα, τις ηγετικές ικανότητες, την τιμιότητα, την εξυπνάδα και την αίσθηση κυριαρχίας. Επίσης ζήτησαν από τους εθελοντές να αποφασίσουν ποια φωνή θα ψήφιζαν, είτε σε καιρό ειρήνης, είτε πολέμου. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μελλοντικοί ψηφοφόροι προτίμησαν τους πολιτικούς με τις χαμηλότερου τόνου και πιο βαθιές φωνές.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι προφανώς ο τόνος και η χροιά της φωνής δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν ένα ψηφοφόρο, όμως αποδεικνύεται ότι παίζουν το δικό τους ρόλο κατά τη λήψη της απόφασης ψήφου.

«Οι λιγότερο οξείες φωνές μεταφέρουν μια υπόγεια αύρα εξουσίας, κάνοντας αυτούς τους πολιτικούς να μεταφέρουν στο υποσυνείδητο των πολιτών την εντύπωση ότι είναι καλύτεροι ηγέτες», σύμφωνα με την Ψυχολόγο Σου Λαβγκρόουβ, ενώ αντίθετα, όπως είπε, όσοι ανεβάζουν πολύ υψηλούς τόνους, ακούγονται συναισθηματικοί και τελικά λιγότερο αξιόπιστοι. «Αν ο πολιτικός θέλει πραγματικά να περάσει το μήνυμά του, θα πρέπει στο τέλος της πρότασής του να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου