Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Κάτι λιγουρεύομαι...


Είναι 12 το μεσημέρι και νιώθεις ένα ''τραβηγματάκι'' στο στομάχι, μια όρεξη απροσδιόριστη... για γλυκό ή αλμυρό(μακάρι να ήξερες)! Η λιγούρα ξαναχτύπησε! Η αντίδραση τις περισσότερες φορές άμεση και αναμενόμενη. Πας στο πλησιέστερο τυροπιτάδικο, περίπτερο ή ακόμα πιο κοντινό ντουλαπάκι ή ψυγείο και τρως το γλυκό εναλλάξ με το αλμυρό ώσπου ένα απίστευτο ''φούσκωμα'' έρχεται να σε επισκεφτεί και τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι: τι έκανα πάλι!

Ψυχραιμία! Μέχρι να ξανάρθει μάθε τι φταίει και πώς να το αποφύγεις!


Μετέφρασε την λιγούρα σου.

Όταν ζητάς:

Γλυκό: Το πιο πιθανό είναι να έχουν μειωθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα(ειδικά αν είσαι γυναίκα στα μέσα κύκλου).Ζητά ο οργανισμός σου απεγνωσμένα άμεση ενέργεια και πιθανόν να νιώθεις κόπωση.

Αλμυρό: Η συχνή λιγούρα για πατατάκια και junk food κρύβει επιθυμία για τι άλλο; Για αλάτι! Η μεγάλη προτίμηση στο νάτριο δηλώνει πολλές φορές έλλειψη ασβεστίου! Όταν καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε νάτριο αυξάνεις το ασβέστιο στο αίμα αλλά αυτό γίνεται προσωρινά.

Ακόμα η επιθυμία για αλμυρό μπορεί να δείχνει αφυδάτωση λόγω στρες! Το υπερβολικό σου άγχος παράγει στο σώμα σου ορμόνες όπως κορτιζόλη και αδρεναλίνη με αποτέλεσμα έντονη επιθυμία για νάτριο!

Αναψυκτικά: τα αναζητάς για να ξεδιψάσεις έχουν όμως τόση ζάχαρη που σε λίγο θα νιώθεις έντονη τη λιγούρα να ξαναχτυπά! Η επιλογή σου να καταναλώσεις αναψυκτικά μήπως κρύβει έλλειψη ασβεστίου; ο οργανισμός σου με τα αναψυκτικά μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου και έτσι κατευθύνεσαι σε λάθος ρόφημα.

Πατάτα, μακαρόνια, δημητριακά και φυσικά σοκολάτα: Τα αναζητάς για να φτιάξεις την διάθεσή σου και να χαλαρώσεις λόγω της σεροτονίνης που παράγεται στον εγκέφαλο με την κατανάλωση τους. Ακόμη ίσως να σου λείπει μαγνήσιο και βιταμίνη Β.

Διατροφικά tips για την λιγούρα

Μην ξεχνάς να τρως κάθε τρίωρο. Καταφέρνεις έτσι να έχεις σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και μικρότερη επιθυμία για γλυκό.

Συνδύασε δύο κύρια γεύματα την ημέρα και τρία με snacks.

Επέλεξε στα ενδιάμεσα snack να έχεις πάντα κοντά σου ανάλατους ξηρούς καρπούς (πηγή βιτ. Β) καθώς και φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα( δίνουν βιτ C και μειώνουν τη λιγούρα για γλυκό).

Πίνε πολύ νερό για να μην αφυδατωθείς και ζητάς διακαώς αλμυρά.

Τρώγε στα κυρίως γεύματα σαλάτες που θα σε ενυδατώσουν και θα δώσουν μαγνήσιο και βιταμίνες Με τον τρόπο αυτό νιώθεις κορεσμό και θα καθυστερήσεις τυχόν επόμενη λιγούρα.

Κομματάκια μήλου, πορτοκαλιού ή άλλου φρούτου στην σαλάτα βοηθούν στην παραγωγή CCK, ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το μήνυμα "χόρτασα".

Τέλος να θυμάσαι πως η λιγούρα έχει “κορύφωση”. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και σκέψου: είναι πείνα ή λιγούρα αυτό που νιώθεις;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου