Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Κρέας χωρίς αίμα;







Όλοι μας θεωρούμαι πως το κόκκινο υγρό που βλέπουμε στο κρέας είναι αίμα όμως κάνουμε λάθος. Το αίμα αφαιρείται από το κρέας κατά την σφαγή, γι'αυτό άλλωστε δεν μπορούμε να το δούμε στο λευκό κρέας. Όμως γιατί το συναντάμε στο κόκκινο κρέας;








Φαίνεται πως για όλα φταίει η πρωτεΐνη με το όνομα μυοσφαιρίνη, η οποία αναμιγνύεται με το νερό που υπάρχει στα κόκκινα κρέατα με αποτέλεσμα την δημιουργία του κόκκινου υγρού που εμείς ονομάζουμε αίμα.


Όταν μιλάμε για κόκκινο και λευκό κρέας στην πραγματικότητα εννοούμε τα επίπεδα της μυοσφαιρίνης που υπάρχει σε αυτά. Με λίγα λόγια όσο περισσότερη μυοσφαιρίνη υπάρχει σε ένα κρέας τόσο κόκκινο είναι. Έτσι ζώα με υψηλή περιεκτικότητα μυοσφαιρίνης θεωρούνται κόκκινο κρέας ενώ ζώα όπως τα πουλερικά με χαμηλή περιεκτικότητα μυοσφαιρίνης χαρακτηρίζονται λευκό κρέας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου