Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η σκέψη και το σώμα.




Η σχέση σκέψης και σώματος αποτελεί ένα θέμα, με το οποίο απασχολούνται όλοι οι άνθρωποι και πολύ περισσότερο βέβαια η επιστήμη, η οποία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις, κατόπιν μελέτης και πειραματικής έρευνας. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει σωματικά ερεθίσματα προκειμένου να βοηθηθεί στην κατανόηση και επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα είχαν ως στόχο να επιλύσουν ένα πρόβλημα αιωρούμενων χορδών.
Ταλαντώνοντας τα χέρια τους με ανάλογο τρόπο βοηθήθηκαν στην επίλυση του προβλήματος! Είναι η πρώτη μελέτη η οποία δείχνει ότι η ικανότητα ενός ατόμου να λύσει ένα πρόβλημα μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο που κινείται!
Με άλλα λόγια, κατευθύνοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούν το σώμα τους, μπορούν να βοηθηθούν και να καθορίσουν, ακόμη και ασυνείδητα, τον τρόπο που σκέφτονται για ένα πρόβλημα.
Η σωματική κίνηση μπορεί να έχει επιπτώσεις και στα υψηλότερα επίπεδα σκέψης κατά την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων. Πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται συνειδητά, οπότε μπορεί να καθοδηγήσει ανώτερες γνωστικές διεργασίες.
Μία πρακτική εφαρμογή: εάν έχετε κολλήσει, προσπαθώντας να λύσετε ένα πρόβλημα, κάνετε ένα διάλειμμα. Κάνετε κάτι άλλο. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε το ίδιο πρόβλημα, να το προσεγγίσετε κυριολεκτικά με ένα διαφορετικό μυαλό.
Ό,τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της σκέψης του, άλλες φορές με στόχο την επιβίωση και άλλες με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου